:

Kan man äta jordgubbar när man äter eliquis?

Innehållsförteckning:

  1. Kan man äta jordgubbar när man äter eliquis?
  2. Vilka födoämnen kan påverka effekten av Waran?
  3. Hur påverkar K-vitamin Waran?
  4. Kan man ta Alvedon när man äter Eliquis?
  5. Kan Eliquis ge diarre?

Kan man äta jordgubbar när man äter eliquis?

Eliquis och jordgubbar Eliquis blodförtunnande effekt, till skillnad från Vitamin-K antagonister (ex warfarin ), påverkas ej av föda rikt på K-vitamin som t. ex jordgubbar, broccoli och spenat.

Vilka födoämnen kan påverka effekten av Waran?

Waran med mat och dryck Tranbär bör undvikas under behandling med Waran. Det dagliga intaget av K-vitaminrika livsmedel såsom kål, broccoli, spenat och avokado ska vara så jämnt som möjligt. Förändringar i mängden K-vitamin i maten kan påverka Warans effekt. Alkohol kan påverka effekten av Waran.

Hur påverkar K-vitamin Waran?

Av den orsaken är vitamin K i kosten en warfarin-antagonist: stora mängder sänker INR-värdet, dvs. minskar behandlingens effekt och genomslagskraft. En plötslig minskning av vitamin K i kosten höjer effekten av warfarin, höjer INR-värdet och ökar risken för blödningar.

Kan man ta Alvedon när man äter Eliquis?

Receptfria läkemedel som acetylsalicylsyra (Treo, Magnecyl med flera) och antiinflammatoriska läkemedel (Ipren, Brufen, Naproxen, Diklofenak med flera) kan ge en ökad risk för blödning och bör inte tas tillsammans med Eliquis. Paracetamol (Alvedon, Panodil med flera) går bra att använda tillsammans med Eliquis.

Kan Eliquis ge diarre?

Det finns en del kända biverkningar, några förekommande är illamående, diarré och blödningar. Drabbas du av illamående kan du prova att ta tabletterna med mat som fil eller yoghurt. Illamåendet är oftast övergående. Får du symtom som du misstänker kan vara en biverkan kontakta din behandlande mottagning.