:

Finns det mycket kalk i Sverige?

Innehållsförteckning:

  1. Finns det mycket kalk i Sverige?
  2. Vad bryter man på Gotland?
  3. Vad kommer hända med Cementa?
  4. Vad beror Cementkrisen på?
  5. Hur länge har man brutit kalk på Gotland?

Finns det mycket kalk i Sverige?

Därför kalk Med andra ord, kalk i olika former är nödvändig för mänskligheten och höjer vår livskvalitet – i går, i dag och i morgon. Sverige har gott om kalksten i Dalarna, Värmland, Närke, Västergötland, Skåne och på Gotland och Öland.

Vad bryter man på Gotland?

Cementfabriken i Slite är en av Europas största och har funnits i 100 år. Här produceras idag majoriteten av den cement som används i Sverige. Domen innebär att Cementa får bryta 3,8 miljoner ton sten per år i ytterligare 20 år på naturreservatet Filehajdar och Västra brottet.

Vad kommer hända med Cementa?

Lex Cementa antogs efter hård kritik från Lagrådet om att de nya reglerna rundade regeringsformen, en av våra grundlagar, och kunde skada tilltron till rättssystemet. Nu väntas regeringen inom kort använda de nya reglerna till att ge Cementa förlängt tillstånd till sommaren 2022 eller längre.

Vad beror Cementkrisen på?

Byggstopp: Cementbristen slår mot all typ av byggande, och särskilt mot infrastrukturprojekt. Ingen cement – ingen betong. Nödvändiga projekt viktiga för såväl samhällsutveckling som klimatomställning kommer att stoppas eller kraftigt försenas.

Hur länge har man brutit kalk på Gotland?

Gotland har man brutit kalk sen 1600-talet men industrin har blivit allt mer storskalig. De tre stora kalkföretagen på Gotland har idag runt 400 anställda och sysselsätter nästan lika många till, enligt If Metall.