:

Hur påverkar utvinningen av guld miljön?

Innehållsförteckning:

  1. Hur påverkar utvinningen av guld miljön?
  2. Hur påverkar tillverkningen av metall miljön?
  3. Hur påverkar guld människor?
  4. Vad är dåligt med dagbrott?
  5. Hur påverkar indium miljön?

Hur påverkar utvinningen av guld miljön?

Guld i sig är inte skadligt för vare sig människan eller naturen. De stora miljöproblemen med guld ligger i utvinningen. Mängden guld som finns i berg och mark idag är ytterst liten och för att få fram 5-10 gram guld bryts ett TON malm. Vid utvinningen används också giftiga tungmetaller som cyanid och kvicksilver.

Hur påverkar tillverkningen av metall miljön?

Metaller kan inte brytas ned utan blir kvar. Därför kan det ta lång tid från det att ett utsläpp upphört, till dess att även halterna i människor och miljö minskar. Från marken läcker de sakta ut i sjöar och vattendrag i omgivningen. I vattendragen påverkar de växter, fiskar och levande organismer.

Hur påverkar guld människor?

På många platser sker upphettningen över öppen låga och arbetarna andas in den giftiga tungmetallen. Med skador på nervsystemet, immunförsvaret och njurarna som följd. För ofödda foster kan utvecklingen av hjärnan skadas. Värst är problemen i små och medelstora gruvor.

Vad är dåligt med dagbrott?

Naturvärden och biologisk mångfald skadas av dagbrott Stora områden förvandlas till sterila ökenlandskap när brytningen sker i s.k. dagbrott, alltså från markytan. Nya gruvor är nästan alltid dagbrott eftersom berget ofta har låga halter av det mineral man vill utvinna.

Hur påverkar indium miljön?

Många mineral kan innehålla mindre mängder indium, bland annat malmmineralet zinkblände. Indium utvinns idag endast som en biprodukt vid annan brytning, bland annat av zink. Indium kan även återanvändas effektivt genom återvinning. Återvinning stod år 2010 för omkring 63 procent av den totala produktionen av indium.