:

Vad är en dyslektiker?

Innehållsförteckning:

  1. Vad är en dyslektiker?
  2. Vad menas med dyslexi?
  3. Hur gör man utredning av dyslexi?
  4. Hur kan du söka stöd för ditt barn med dyslexi?
  5. Vad är ortografisk dyslexi?

Vad är en dyslektiker?

Dyslexi är när du har svårigheter att stava eller läsa och ofta upptäcks dyslexi redan i ung ålder, men inte alltid.

Vad menas med dyslexi?

Dyslexi innebär svårigheter att lära sig att läsa och stava. Det är många gånger ärftligt och kan upptäckas i tidig ålder. Du som har dyslexi eller har ett barn som har svårt att lära sig att läsa och stava behöver få hjälp av en specialpedagog. Med rätt stöd och hjälp kan många som har dyslexi klara sig bra i livet.

Hur gör man utredning av dyslexi?

  • Utredning. Kartläggning och utredning av dyslexi kan göras av speciallärare, specialpedagog, dyslexipedagog, logoped eller psykolog som har kunskap om dyslexi. Syftet är att komma fram till vilka åtgärdsprogram och anpassningar som behövs. Hjälp och stöd.

Hur kan du söka stöd för ditt barn med dyslexi?

  • Om du är vuxen och behöver stöd eller hjälp kan du kontakta en vårdcentral eller en patientförening för personer med dyslexi, till exempel Dyslexiförbundet eller Svenska Dyslexiföreningen. Kontakta barnets lärare och elevhälsan om du tror att ditt barn har dyslexi. Du kan söka stöd hos andra föräldrar till barn som har dyslexi.

Vad är ortografisk dyslexi?

  • ortografisk dyslexi – (ytdyslexi) – som innebär svårigheter att minnas hur ord ser ut; semantisk dyslexi – ... Vid läsning uppstår problem då bokstäverna och de tillhörande ljuden ska bindas samman till ord. Detta avkodningsproblem blir i sin tur ett hinder för läsförståelsen.