:

Vilka symtom har Down syndrom?

Innehållsförteckning:

  1. Vilka symtom har Down syndrom?
  2. Hur många kromosomer har man om man har Down syndrom?
  3. Hur påverkas Downs syndrom?
  4. Vad är kännetecken för personer som har Downs syndrom?
  5. Hur kan barn med Downs syndrom utvecklas?
  6. Vad är vanligt med organfel vid Downs syndrom?

Vilka symtom har Down syndrom?

Downs syndromSymtom De har oftast en kognitiv förmåga lägre än genomsnittet medan däremot känslolivet inte påverkas. Ofta är även ett speciellt utseende länkat med Downs syndrom med snedställda ögonspringor, liten näsa, lågt sittande öron och fyrfingerfåra över handflatan med mera.

Hur många kromosomer har man om man har Down syndrom?

Trisomi 21 (Downs syndrom) är den vanligaste kromosomavvikelsen hos nyfödda, och innebär att barnet har en extra kopia av kromosom 21 i varje cell.

Hur påverkas Downs syndrom?

  • En del organ och system i kroppen kan påverkas vid downs syndrom. Personer som har downs syndrom kan därför få medicinska besvär som infektionskänslighet, synfel, hörselnedsättning och hjärtfel. Mellan 40 och 50 procent av alla barn som har downs syndrom föds med hjärtfel som vanligen kan opereras.

Vad är kännetecken för personer som har Downs syndrom?

  • Kännetecken för personer som har downs syndrom Personer som har downs syndrom har ofta ett speciellt utseende med ett platt mellanansikte. Det ger en liten näsa, snedställda ögonspringor med mongolveck, små lågt sittande öron och fyrfingerfåra tvärs över handflatan. En del organ och system i kroppen kan påverkas vid downs syndrom.

Hur kan barn med Downs syndrom utvecklas?

  • Med rätt hjälp och stöd kan barn med Downs syndrom utvecklas väldigt mycket och många klarar av ett enklare arbete och att bo i ett eget hushåll, men kan behöva hjälp med att exempelvis sköta sin ekonomi. Medellivslängden för personer med Downs syndrom har förbättrats avsevärt och de flesta blir idag närmare 60 år.

Vad är vanligt med organfel vid Downs syndrom?

  • Det är relativt vanligt med organfel vid Downs syndrom. Hjärtfel, försämrad sköldkörtelfunktion, nedsatt syn och hörsel samt ökad känslighet för infektioner hör till de vanligaste. Personer med Downs syndrom är oftare glutenintoleranta och drabbas oftare av diabetes. Att leva med Downs syndrom