:

Hur påverkar avdragsgilla kostnader resultatet?

Innehållsförteckning:

  1. Hur påverkar avdragsgilla kostnader resultatet?
  2. Vad räknas bolagsskatten på?
  3. När betalar man skatt på årets resultat?
  4. Vad är ej avdragsgilla kostnader?
  5. Vad är skattemässigt avdragsgilla kostnader?
  6. Vad ingår moms vid ej avdragsgilla kostnader?

Hur påverkar avdragsgilla kostnader resultatet?

De kostnader vi bokfört i företaget är till största delen avdragsgilla, men vissa är faktiskt ej avdragsgilla. Det innebär att, även om det är en kostnad i företaget som minskar företagets resultat, minskar det inte företagets skatt.

Vad räknas bolagsskatten på?

Bolagsskatt, eller corporate tax på engelska, är en statlig skatt på 21,4 procent av den årliga vinsten i aktiebolag eller ekonomisk förening.

När betalar man skatt på årets resultat?

Aktiebolag är skattesubjekt och beskattas för eventuell vinst. Skatten betalas in till Skatteverket efter inlämnad inkomstdeklaration och inbetalningen ska ske senast sju månader efter räkenskapsårets utgång. Bolagsskatten belastar resultaträkningens sista kostnadspost och efterföljs av årets resultat.

Vad är ej avdragsgilla kostnader?

  • Ej avdragsgilla kostnader är det som man inte kan ta med i det skattemässiga resultatet när man gör sin inkomstdeklaration. Kostnaderna måste fortfarande redovisas i bokföringen och det är därför viktigt att man använder separata konton, dvs konton som är "ej avdragsgill".

Vad är skattemässigt avdragsgilla kostnader?

  • Ej skattemässigt avdragsgilla kostnader är kostnader som inte får inkluderas i det skattemässiga resultatet i inkomstdeklarationen och utgör därför kostnader som skall adderas till det redovisade resultatet i inkomstdeklarationen.

Vad ingår moms vid ej avdragsgilla kostnader?

  • Hantering av moms vid ej avdragsgilla kostnader Om en kostnad inte är avdragsgill så är heller inte momsen avdragsgill som ingående moms. Därav ingår momsdelen i de kostnader som inte är avdragsgilla. Ovanstående kostnader gås igenom utförligt med konteringsexempel.