:

Hur påverkas naturen av vittring?

Innehållsförteckning:

  1. Hur påverkas naturen av vittring?
  2. Vad finns det för jordarter?
  3. På vilket sätt använder människor bergarter och mineraler som en resurs?
  4. Vad är geologiska förutsättningar?
  5. Vilken typ av vittring är vanligast i Sverige?
  6. På vilket sätt kan kyla och värme orsaka vittring?

Hur påverkas naturen av vittring?

Med vittring menas den nedbrytning av det fasta berget som sker genom mekanisk och kemisk påverkan. Sprickor i berget vidgas av rötter; vatten i sprickor fryser och utvidgas, vilket leder till frostsprängning; saltutfällning i sprickor i ökenområden kan ha likartad effekt.

Vad finns det för jordarter?

Jordarter

  • Kornstorleken bestämmer jordartens namn. Mineraljordarnas sammansättning varierar och man delar in dem i jordarter efter kornstorleksfördelning. ...
  • Lera. Leror har (bortsett från moränleror) avsatts som sediment på botten av hav eller insjöar. ...
  • Kvicklera. ...
  • Siltjordar. ...
  • Sand och grus. ...
  • Morän.

På vilket sätt använder människor bergarter och mineraler som en resurs?

Sedan stenåldern har mineral och metaller varit viktiga för civilisation och tillväxt. Än idag prospekterar vi efter nya fyndigheter som kan stärka Sveriges roll som ett av Europas viktigaste gruvländer.

Vad är geologiska förutsättningar?

De geologiska förhållandena är en del av de grundläggande förutsättningarna för den biologiska mångfalden – det finns ofta en direkt koppling mellan förekomsten av olika växter och djur och markytans form, berggrundens sammansättning, jordarternas fördelning, markvattenförhållanden och markens kemiska egenskaper.

Vilken typ av vittring är vanligast i Sverige?

Mekanisk vittring sker mest genom inverkan av vatten, vind, vågor eller temperaturväxlingar. Den innebär ingen kemisk omvandling av mineralen, utan bara en sönderdelning till finare fraktioner. Den gynnar emellertid den kemiska vittringen. I Sverige är frostsprängning den vanligaste formen av mekanisk vittring.

På vilket sätt kan kyla och värme orsaka vittring?

Vittring är inom geologi en exogen kraft, som mekaniskt och kemiskt bryter ner bergarter till mindre partiklar som sten, grus, sand, lera eller joner. ... Magmatiska bergarter som bildas vid låga temperaturer är vanligen vittringsbeständiga, medan de som bildas vid höga temperaturer är mer känsliga.