:

Vad kan påverka blodsockret?

Innehållsförteckning:

  1. Vad kan påverka blodsockret?
  2. Vilken effekt har insulin på blodsockret?
  3. Hur höjs blodsockret?
  4. Vad är symtom på för högt blodsocker?
  5. Vad är tecken på lågt blodsocker?
  6. Vad är normalt blodsocker under dagen?
  7. Hur ofta ska man mäta sitt blodsocker?

Vad kan påverka blodsockret?

Mat höjer blodsockret. Insulin, tabletter och fysisk ansträngning sänker det. Mat, läkemedel och motion är alltså de instrument som personer med diabetes har för att påverka sitt blodsocker. Både för höga och för låga nivåer av socker i blodet är obehagliga.

Vilken effekt har insulin på blodsockret?

Med insulin kan cellerna ta upp det socker som finns i blodet. En stor del i behandlingen är också att förstå hur blodsockervärdet påverkas av vad du äter och gör. Det finns olika hjälpmedel för att ta insulin. Men en insulinpump får du en jämn tillförsel av insulin.

Hur höjs blodsockret?

Blodsockrets nivå styrs främst av hormonerna insulin och glukagon. Efter en måltid tas glukos upp av tunntarmens celler från vilka det diffunderar ut i blodet. Den höga koncentrationen av glukos i blodet triggar bukspottkörtelns Langerhanska öar att utsöndra insulin.

Vad är symtom på för högt blodsocker?

  • Symtom på för högt blodsocker är: 1 trötthet 2 illamående 3 muntorrhet 4 frekvent urinering 5 törst 6 klåda

Vad är tecken på lågt blodsocker?

  • Andra tecken på lågt blodsocker kan vara darrningar, huvudvärk, matthet, hjärtklappning och/ eller synrubbningar. Typiska tecken på högt blodsocker kan vara trötthet, överdriven törst, täta urinträngningar, muntorrhet och torrhet i slemhinnor och hud.

Vad är normalt blodsocker under dagen?

  • Under dagen kommer ett normalt blodsocker att variera mellan 3 och 7 mmol / L. Beroende på vad du äter kan det komma upp till 10 mmol / L. Normalt blodsocker stiger och sjunker under dagen beroende på den mat och dryck som du intar. Normalt blodsocker regleras till normalvärdet med insulin som produceras i bukspottkörteln.

Hur ofta ska man mäta sitt blodsocker?

  • Typ 2 diabetiker som behandlas med tabletter eller kost bör mäta sitt blodsocker 1-2 gånger i veckan, fastande eller 1 1/2 timme efter måltid. Dygnsprofil ska mätas en gång i månaden. ... Detta blodsocker kallas också fasteblodsocker och vanligtvis ligger det mellan 3 och 8 mmol / L.