:

Hur påverkar berättarperspektivet berättelsen?

Innehållsförteckning:

  1. Hur påverkar berättarperspektivet berättelsen?
  2. Vilka delar ingår när man talar om berättarteknik?
  3. Vad är Andrapersonsperspektiv?
  4. Vad är Fokalisering?
  5. Vad är Berättarstruktur?
  6. Vad har dikten för Berättarperspektiv?
  7. Vilken berättarteknik?

Hur påverkar berättarperspektivet berättelsen?

I allvetande berättarperspektiv berättar berättaren själv historien och vet allt vad personerna gör och tänker. Berättaren kan därför förflytta sig i tid bakåt, flashback, eller framåt, flashforward, till olika platser och mellan olika personer.

Vilka delar ingår när man talar om berättarteknik?

När man diskuterar berättarteknik och berättarperspektiv kan man fundera över följande:

  • Författarens närvaro: vem är det som berättar historien?
  • Vad vet berättaren, eller vad låtsas hen veta, om händelser eller personer?
  • Ur vilken synvinkel berättas historien?

Vad är Andrapersonsperspektiv?

Tänk dig en tant eller farbror som börjar: "Nu ska jag berätta om en liten pojke som heter Emil och du ska få följa med honom när han gör hyss i Lönneberga." Spel som bygger på berättelser som ändras beroende på olika val, till exempel olika rollspel, är även de ofta skrivna i andrapersonsperspektiv.

Vad är Fokalisering?

Fokalisering är ett begrepp inom narratologi, myntat av litteraturkritikern Gerard Genette 1972. Fokalisering har att göra med vad som återges av berättaren (och bör alltså inte förväxlas med berättare och berättelsenivå), närmare bestämt vilken position berättaren intar.

Vad är Berättarstruktur?

Berättarstrukturer av olika slag är exempel på sådana kommunikativa och språkliga redskap, som låter oss skapa mening i form av en berättelse. En berättarstruktur med vändpunkt är alltså inte ett fenomen som finns ”naturligt” hos människan.

Vad har dikten för Berättarperspektiv?

Med berättarperspektiv menas ur vilken synvinkel eller genom vems ögon handlingen i din bok berättas. Det finns fyra olika berättarperspektiv: jag-form, tredje person, allvetande berättare och begränsad allvetande berättare. De har alla sina för- och nackdelar och passar olika bra beroende på din bokidé.

Vilken berättarteknik?

Ämnet studeras vetenskapligt under namnet narratologi men termerna är inte synonyma; berättartekniker är de specifika metoder som används, narratologi är ämnet i sig. Några exempel på berättartekniker är inre monolog, in medias res, plantering och klimax i intrigen.