:

Hur plockar man kryddor?

Innehållsförteckning:

  1. Hur plockar man kryddor?
  2. Hur länge ska timjan torka?
  3. Kan man äta blomman på timjan?
  4. Kan man äta Åbrodd?
  5. Hur hackar man timjan?
  6. Hur får man kryddväxter att överleva?

Hur plockar man kryddor?

Hur man skördar sina kryddor är individuellt mellan sorterna. Kom ihåg att kryddorna ni odlat i er trädgård ger mycket mer smak än färdigkryddor som köps i butik. Basilika får inte klippas ner om man vill att den skall växa upp igen. Skörda genom att nypa av stjälkarna precis ovan ett bladpar.

Hur länge ska timjan torka?

Gör så här när du ska torka kryddor Sprid ut kryddorna så att de ligger luftigt på en dagstidning, en handduk eller torkställning och låt dem ligga några dagar på torr, varm och mörk plats.

Kan man äta blomman på timjan?

Det är framförallt bladen på timjan som kan användas som smaksättning i mat men även blommorna kan användas. Bladen kan användas både färska och torkade. Om bladen torkas ger de en mer koncentrerad smak i maten. ... För att så timjan ska fröna förkultiveras inomhus i såjord.

Kan man äta Åbrodd?

Åbrodd. Bitter smak som malört och dragon, men ljuvlig doft, lite av citron. Användes förr i ”kyrkbuketten” och mot mal. Numera mest avskuren i bukett och som brännvinskrydda.

Hur hackar man timjan?

Torka kvistarna i knippen tills bladen lossnar när man kramar kvistarna lite lätt. Det är bladen och de unga skotten som används både färsk och torkad. Timjan är en av våra mest använda kryddörter. Timjan har en genomträngande smak och bör användas i små mängder.

Hur får man kryddväxter att överleva?

Kryddörter har, liksom de flesta andra plantor, behov för mycket vatten. Men hur du vattnar dem har också betydelse för hur bra de klarar sig. De ska nämligen inte ha för mycket vatten och de ska vattnas genom att hälla lite vatten i krukan de står i och inte direkt på varken plantan eller jorden.