:

Var trivs fästingen?

Innehållsförteckning:

  1. Var trivs fästingen?
  2. Varför finns fästingen?
  3. När är det Fästingsäsong?
  4. Vilka fästingar bär på borrelia?
  5. Vilken färg har fästingar?
  6. Vad händer om man inte får bort hela fästingen?
  7. Kan små fästingar bära på TBE?
  8. Varför suger fästingar blod?
  9. Vad lever fästingar på?

Var trivs fästingen?

I Sverige finns fästingar i hela Götaland, större delen av Svealand och vissa delar av Norrland så som kustnära områden och längs floderna. Fästingar tål inte uttorkning. De trivs bäst på fuktiga och skuggiga ställen med högt gräs, buskar, snår och i skogen.

Varför finns fästingen?

Det finns nog inte så många andra djur som tycker att fästingar är nyttiga för dem. En del djur äter fästingar ibland, men knappast något djur behöver äta just fästingar. Men fästingar finns för sin egen skull och struntar glatt i det. Fästingens affärsidé fungerar uppenbarligen i naturen.

När är det Fästingsäsong?

Det finns ingen behandling mot TBE, men däremot finns vaccin som är lämpligt för dem som bor i utsatta områden. När temperaturen överstiger 5-7 plusgrader så blir fästingarna aktiva. Man brukar säga att fästingsäsongen tar sin början i mars och pågår ungefär till november.

Vilka fästingar bär på borrelia?

Myt 2: Fästingbett medför stor risk att borrelia överförs. De flesta fästingar är inte infekterade. Runt 20-30% av fästingarna i södra Sverige bär på borrelia och efter bett tar det minst 12-24 timmar innan borrelia vandrar från fästingens tarm till dess spottkörtlar och smittan överförs.

Vilken färg har fästingar?

Vuxna fästingar som inte har sugit blod är mindre än en äppelkärna, platta och droppformade. Vår vanliga fästing är svart, men honans bakdel är rödbrun till färgen. Fästinghonor som har sugit blod är märkbart större än de som inte har sugit blod. De är ofta runda och grå.

Vad händer om man inte får bort hela fästingen?

Tvätta såret med desinfektionsmedel eller tvål och vatten. Om du inte får bort hela fästingen, vänta några dagar, så du sedan kan ta bort de delar som är kvar i huden med pincett eller en ren nål. Risken för att en fästingöverförd infektion ökar inte om du inte lyckas bort hela fästingen.

Kan små fästingar bära på TBE?

Fästingar är små spindeldjur som framför allt finns i skog och i högt gräs. De biter sig fast i huden för att suga blod. Ett fästingbett ger oftast inga besvär, men ibland kan fästingar sprida sjukdomar som borrelia och TBE.

Varför suger fästingar blod?

Från larv till nymf och därefter till vuxen fästing. I varje stadium behöver den suga blod för att utvecklas vidare. När fästingen är aktiv sitter den i vegetationen, kanske på ett grässtrå 10–20 cm från marken och väntar på att ett lämpligt djur ska passera.

Vad lever fästingar på?

Fästingar är parasiter som lever på att suga blod från däggdjur och fåglar, samt ibland även från reptiler och groddjur.