:

Vilket är det konstigaste namnet?

Innehållsförteckning:

  1. Vilket är det konstigaste namnet?
  2. Vilket namn är ovanligast i världen?
  3. Hur ska man odla potatis?
  4. Vad var angreppet på potatisen av potatisbladmögel?
  5. Var finns potatisen i Sverige idag?
  6. Var har potatisen sitt ursprung?

Vilket är det konstigaste namnet?

10 märkligaste förnamnen som föräldrar har gett sina barn: 2 flickor heter Penna. 1 pojke heter Balle. 3 flickor heter Bärs. 4 pojkar heter Porsche.

Vilket namn är ovanligast i världen?

Alice och Noah populäraste namnen

Plats 2020Plats (2019)Pojknamn
1(1)Noah
2(4)William
3( 11)Hugo
4(3)Lucas

Hur ska man odla potatis?

  • Så odlas potatis. Potatis sätts i rader med 50–70 cm radavstånd, cirka fem till åtta cm under jordytan och med 20 cm avstånd i raden om knölarna är små, 25–30 cm om de är stora. Tidig potatis odlas gärna lite tätare än sen potatis som brukar ge större skörd per planta. Jorden måste ha blivit tillräckligt varm innan man sätter potatis.

Vad var angreppet på potatisen av potatisbladmögel?

  • Angrepp på potatisen av potatisbladmögel ( oomyceten Phytophthora infestans) var en av orsakerna till de svältkatastrofer (på sina håll benämnda Svagåren) som inträffade i norra Europa i slutet av 1860-talet. Redan på 1840-talet drabbades Irland hårt, vilket föranledde en kraftig utvandring till Nordamerika.

Var finns potatisen i Sverige idag?

  • Men potatis är ändå en liten gröda i Sverige idag. De största odlingarna finns i Skåne följt av Hallands och Västra Götalands län. Potatisen odlas på 25 000 hektar vilket endast motsvarar en procent av landets totala brukarareal. Trots det är Sverige till 90 procent självförsörjande på potatis.

Var har potatisen sitt ursprung?

  • Som livsmedel. Potatis, som är en av världens viktigaste stapelfödor, har sitt ursprung i Sydamerika, där den har odlats sedan år 8000 f.Kr. Den "upptäcktes" i Peru år 1530 av spanjoren Gonzalo Jiménez de Quesada som år 1539 förde den till Spanien.