:

Hur många har Me CFS i Sverige?

Innehållsförteckning:

  1. Hur många har Me CFS i Sverige?
  2. Hur många har Me i Sverige?
  3. Vad är Chronic Fatigue Syndrome?
  4. Är Me CFS en autoimmun sjukdom?
  5. Kan utmattningssyndrom leda till me?
  6. Vad är ME/CFS?
  7. Varför får man ME/CFS?
  8. Hur kan man ställa diagnosen ME/CFS?
  9. Vad är klassifikation och diagnoskod för ME/CFS?

Hur många har Me CFS i Sverige?

Hur många drabbas ME/CFS beräknas drabba 0,1-0,6% av befolkningen, beroende på vilka diagnoskriterier som används. Detta betyder att det finns minst 10 000 ME/CFS-sjuka i Sverige men siffran kan vara högre.

Hur många har Me i Sverige?

ME/CFS drabbar 0,1-0,4 procent av befolkningen, vilket motsvarar 10 000-40 000 personer i Sverige.

Vad är Chronic Fatigue Syndrome?

Myalgi betyder muskelsmärta och encefalomyelit är en inflammation i hjärna och ryggmärg. CFS står för chronic fatigue syndrome, som betyder kroniskt trötthetssyndrom. Sjukdomen kallas ofta för ME. För att få diagnosen ME/CFS ska du ha haft dina besvär i över sex månader.

Är Me CFS en autoimmun sjukdom?

Det är vanligt att ME/CFS debute- rar efter en infektion. En förklaringsmodell är att den leder till autoimmunitet som drabbar bland annat hjärna och energiomsättning. ME/CFS patienter har ofta ”Irritable Bowel Syndrome”, IBS. Vid den har hittats en förändrad tarmflora avseende både virus och bakterier.

Kan utmattningssyndrom leda till me?

Undantagen är att utmattningssyndrom ska ha föregåtts av en allvarlig stress som pågått minst 6 månader före insjuknandet, och att influensaliknande symtom samt PEM inte ingår i diagnoskriterierna för utmattningssyndrom: PEM kan förekomma, men är inte så uttalat som vid ME/CFS.

Vad är ME/CFS?

  • ME/CFS betecknas av WHO som en neurologisk sjukdom. ME är en allvarlig, kronisk multisystemsjukdom där nervsystem, immunförsvar och energiproduktion är påverkade. Aktuell forskning talar för att överansträngning utlöser en sänkning av den aeroba energiproduktionen, som tycks bli långvarig eller i värsta fall bestående.

Varför får man ME/CFS?

  • Många som får ME/CFS har fått det efter att först ha haft en eller flera vanliga virusinfektioner eller bakterieinfektioner. Det kan vara förkylningar, infektioner i luftvägarna eller influensa. ME står för myalgisk encefalomyelit. Myalgi betyder muskelsmärta och encefalomyelit är en inflammation i hjärna och ryggmärg.

Hur kan man ställa diagnosen ME/CFS?

  • Diagnosen ME/CFS kan ställas när andra sjukdomar har uteslutits eller behandlats. Det finns flera behandlingsbara sjukdomar som kan ge liknande symtom. Kroppsundersökning och blodprov. Läkaren gör också en kroppslig undersökning. Det är vanligt att du får lämna ett blodprov, för att utesluta andra sjukdomar.

Vad är klassifikation och diagnoskod för ME/CFS?

  • Klassifikation och diagnoskod. ME/CFS klassificerades av WHO (Världshälsoorganisationen) som en neurologisk sjukdom redan 1969. Ofta benämns ME/CFS av forskare på området som neuroimmunologisk. Klassningskoden enligt ICD-10 är G93.3.