:

Vilka är de fyra grundläggande principerna i barnkonventionen?

Innehållsförteckning:

  1. Vilka är de fyra grundläggande principerna i barnkonventionen?
  2. Vad är barnkonventionen lättläst?
  3. När började barnkonventionen gälla?
  4. Vad är Barnrättslagen?
  5. Vad är Barnkonventionen?
  6. Hur ska Unicef arbeta för Barnkonventionen?
  7. När antogs Barnkonventionen?
  8. Vad är barnkonventionen i skolan?

Vilka är de fyra grundläggande principerna i barnkonventionen?

De fyra grundprinciperna är:

  • Artikel 2: Alla barn har samma rättigheter och lika värde. ...
  • Artikel 3: Barnets bästa ska beaktas vid alla beslut som rör barn. ...
  • Artikel 6: Alla barn har rätt till liv, överlevnad och utveckling. ...
  • Artikel 12: Alla barn har rätt att uttrycka sin mening och få den respekterad.

Vad är barnkonventionen lättläst?

Den 20 november 1989 sade Förenta Nationerna ja till konventionen om barnets rättigheter. Den brukar kallas för barnkonventionen. En konvention är regler, som många länder har kommit överens om. I konventionen finns regler som ska skydda barns mänskliga rättigheter.

När började barnkonventionen gälla?

Barnkonventionen antogs den 20 november 1989 av FN:s generalförsamling. Idag har 196 stater ratificerat (förpliktat sig att följa) barnkonventionen. USA är därmed det enda landet som inte har ratificerat barnkonvention. Den svenska regeringen ratificerade konventionen 1990 utan några reservationer (1).

Vad är Barnrättslagen?

Barnrättslagen ska säkerställa att barnets rättigheter uppfylls på alla nivåer inom offentlig verksamhet och att domstolar och rättstillämpare på alla nivåer beaktar dessa rättigheter i alla ärenden och beslut som rör barn.

Vad är Barnkonventionen?

  • Vad är barnkonventionen? Barn­konven­tionen är ett rätts­ligt bindande inter­nationellt avtal som slår fast att barn är indi­vider med egna rättig­heter, inte för­äldrars eller andra vuxnas ägo­delar.

Hur ska Unicef arbeta för Barnkonventionen?

  • I barnkonventionens artikel 45 finns det inskrivet att UNICEF ska arbeta för att bestämmelserna i konventionen följs överallt. Det uppdraget innebär att vi har ett nära samarbete med all världens regeringar och en unik möjlighet att angripa orsakerna till att barns rättigheter kränks. Vi påverkar lagar, system och attityder

När antogs Barnkonventionen?

  • FN:s konvention om barnets rättigheter, eller barnkonventionen som den ofta kallas, antogs av FN:s generalförsamling den 20 november 1989. Sverige ratificerade barnkonventionen utan reservationer 1990. Riksdagen har tagit beslut om att barnkonventionen ska bli svensk lag från den 1 januari 2020.

Vad är barnkonventionen i skolan?

  • Barnkonventionen i skolan. Barnkonventionens syfte är att garantera alla barn deras mänskliga rättigheter. FN:s konvention om barnets rättigheter, eller barnkonventionen som den ofta kallas, antogs av FN:s generalförsamling den 20 november 1989. Sverige ratificerade barnkonventionen utan reservationer 1990.