:

Hur många av Odysseus män äter Cyklopen?

Innehållsförteckning:

  1. Hur många av Odysseus män äter Cyklopen?
  2. Var befinner sig Odysseus då Odysséen inleds?
  3. Vilka kastade klippblock på Odysseus?
  4. Vilken list använder Odysseus för att ta sig männen i grottan?
  5. Var Fajaker?
  6. Var Odysseus färd?

Hur många av Odysseus män äter Cyklopen?

Hur många av Odysseus män äter kyklopen? När Polyfemos fått veta att Poseidon slagit sönder Odysseus skepp störtar han upp och äter upp två av männen, kanske då han betraktar dem som fiender till Poseidon, hans far.

Var befinner sig Odysseus då Odysséen inleds?

Odysséen anger mycket tydligt att den borde ligga i Tyrrenska havet norr om Messinasundet. Men för att Odysseus flotte skulle driva rakt mot ön Korfu, som ansågs vara faiakernas land, började man redan på 200-talet f.Kr. att betrakta Gozo som Kalypsos hemvist.

Vilka kastade klippblock på Odysseus?

Odysseus väl är ute med sina män i skeppen ropar han in till Polyfemos vem han är. Då slungar Polyfemos ett stort klippblock mot ljudet av Odysseus röst. Blocket missar Odysseus skepp men slår i vattnet utanför det så att de väldiga vågorna som uppstår driver in fartyget mot land.

Vilken list använder Odysseus för att ta sig männen i grottan?

Hjälten Odysseus mötte denna människoätande jätte under sina irrfärder, skildrade i Odysséen. Han lyckas till slut förblinda Polyfemos enda öga med en spetsad påle och fly från den ö där han och hans manskap hållits som fångar. Odysseus lyckas lura Polyfemos med en list.

Var Fajaker?

Scheria är en av Homeros i Odysséen omtalad ö, vilken var hemvist för fajakerna (även faiaker och feaker, från grekiskans Φαίακες, phaiakes, mörkhyad) efter deras utvandring från Hypereia för att undkomma cykloperna. Scheria har ofta identifierats med Korfu men är troligen en skapelse av Homeros fantasi.

Var Odysseus färd?

Odyssén beskriver, på versmåttet hexameter, den grekiske hjälten Odysseus tio år långa och problemfyllda resa hem till ön Ithaka. Med sin smartness bidrog kung Odysseus till grekernas seger i det trojanska kriget. Trojanerna lurades att dra in en enorm trähäst innanför murarna i tron att det var en gåva.