:

Vad säger lagen om mobil i trafiken?

Innehållsförteckning:

  1. Vad säger lagen om mobil i trafiken?
  2. Vilken åldersgrupp använder mobilen i trafiken mer än andra?
  3. Hur påverkar mobilen trafiken?
  4. När kom lagen om mobilförbud i trafiken?
  5. Vad säger lagen om trötthet i trafiken?
  6. Vilka krockar mest kvinnor eller män?
  7. Hur mycket böter för mobil i bil?
  8. Hur många olyckor sker pga mobil?
  9. Hur påverkas trafiksäkerheten?

Vad säger lagen om mobil i trafiken?

Från och med den 1 februari 2018 är det en skärpning av bestämmelserna i Trafikförordningen () som innebär att du inte får använda din mobil när du kör om du håller den i handen. Förbudet gäller också annan kommunikationsutrustning som hålls i handen.

Vilken åldersgrupp använder mobilen i trafiken mer än andra?

Män gör det oftare än kvinnor, 38 procent jämfört med 24 procent. Skillnaderna är relativt stora sett till ålder. De som pratar mest i mobil telefon är likt förra året i ål dern 25–54 år. I denna grupp har en liten ökning skett från 37 procent 2016 till 42 procent i år.

Hur påverkar mobilen trafiken?

"Vid färd på väg med ett motordrivet fordon får föraren ägna sig åt aktiviteter som användning av mobiltelefon och annan kommunikationsutrustning endast om det inte inverkar menligt på förandet av fordonet. Föraren får inte använda denna utrustning på ett sådant sätt att han eller hon håller den i handen".

När kom lagen om mobilförbud i trafiken?

Från och med i dag, den 1 februari 2018, är det förhoppningsvis slut på förare som har händerna på andra saker än ratten. ... Sverige har sedan den 1 december 2013 haft en lag som säger att förare som använder mobiltelefon eller annan kommunikationsutrustning på ett trafikfarligt sätt kan bötfällas.

Vad säger lagen om trötthet i trafiken?

Vad säger lagen om trötthet? I Trafikförordningen () 3 kap. 1 § fastslås: ”Fordon får inte föras av den som p.g.a. sjukdom, uttröttning, påverkan av alkohol, andra stimulerande eller bedövande ämnen eller av andra skäl inte kan föra fordonet på ett betryggande sätt”.

Vilka krockar mest kvinnor eller män?

Under de senaste tio åren () har 71 % av de omkomna varit av manligt kön. Att män är så tydligt överrepresenterade kan förklaras med att de generellt tar större risker i trafiken än kvinnor.

Hur mycket böter för mobil i bil?

Skulle det visa sig att du vid tillfället använde telefonen eller annan kommunikationsutrustning, kan du dömas till böter. Från och med 1 oktober 2018 kan polisen bötfälla direkt om en person stoppas för att ha rattsurfat. Bötesbeloppet är 1 500 kronor.

Hur många olyckor sker pga mobil?

Statistiken visar på att hela 85 procent av olyckor som gående och cyklister råkar ut för i trafiken beror på att de använder sin mobiltelefon.

Hur påverkas trafiksäkerheten?

människan intar ett mer riskfyllt beteende i trafikrum som innefattar låga risker, än i de med höga. Ett beteende varvid trafikanten alltid hamnar på den acceptabla risknivån benämns riskkompensation. När trafiksäkerheten höjs kompenserar trafikanten detta genom att uppträda mer vårdslöst.