:

Vilka fyra delar ska alltid ingå i Förskrivningsprocessen?

Innehållsförteckning:

  1. Vilka fyra delar ska alltid ingå i Förskrivningsprocessen?
  2. Varför är det viktigt att ett hjälpmedel provas ut i den miljön det skall användas i?
  3. Vad behöver undersköterskor ha för kunskaper om hjälpmedel?
  4. Vilken nytta har brukaren av hjälpmedlet?
  5. Vem är det som förskriver hjälpmedel?
  6. Vad är förskrivningsrätt?
  7. Vad är hjälpmedel 1177?
  8. Vad behöver du som undersköterska känna till om livsåskådningen?
  9. Vem har ansvar för brukarens journal?

Vilka fyra delar ska alltid ingå i Förskrivningsprocessen?

Förskrivningsprocessen består av följande steg – som i korthet bygger på att prova ut, anpassa och välja lämplig specifik produkt, specialanpassa vid behov, informera, instruera och träna samt följa upp och utvärdera funktion och nytta.

Varför är det viktigt att ett hjälpmedel provas ut i den miljön det skall användas i?

Förskrivaren ska informera dig om det finns flera olika hjälpmedel som kan passa. En del hjälpmedel behöver provas i den miljö där de ska användas. Det gäller till exempel hjälpmedel för förflyttning. Ibland kan du få låna hjälpmedel för att själv ta med hem och testa, innan förskrivaren fattar beslut om du ska ha det.

Vad behöver undersköterskor ha för kunskaper om hjälpmedel?

Förskrivaren ska instruera användare, närstående eller kontaktperson för personal både teoretiskt och praktiskt hur ett förskrivet hjälpmedel ska användas och skötas. Den som ska använda hjälpmedlet måste beredas möjlighet att träna med sitt hjälpmedel så att han eller hon får tillräcklig kunskap för att använda det.

Vilken nytta har brukaren av hjälpmedlet?

Brukaren kan bli ersättningsskyldig vid skada eller förlust av hjälpmedel. Om ett hjälpmedel skadas eller försvinner görs en bedömning av om brukaren har varit vårdslös. Det gäller även i fall då en annan person än brukaren, exempelvis en vårdnadshavare, skadar ett hjälpmedel.

Vem är det som förskriver hjälpmedel?

Olika yrkesgrupper är förskrivare inom olika hjälpmedels- och funktions- hindersområden. Exempel på yrkesgrupper som förskriver hjälpmedel är audionomer, arbetsterapeuter, fysioterapeuter, logopeder, sjuksköterskor, ortopedingenjörer och synpedagoger.

Vad är förskrivningsrätt?

Förskrivningsrätt[redigera | redigera wikitext] Förskrivningsrätt är ett begrepp som innebär att en person har rätt att skriva ut medicin på recept. Rätten till förskrivning skiljer sig åt mellan länder och kan innefatta läkare, tandläkare, sjuksköterskor, psykologer och apotekare.

Vad är hjälpmedel 1177?

Ett hjälpmedel kan till exempel hjälpa dig att komma ihåg saker, koncentrera dig eller uttrycka dig. Det finns också särskilda hjälpmedel för att ringa om du till exempel har mycket nedsatt hörsel.

Vad behöver du som undersköterska känna till om livsåskådningen?

Vilka egenskaper har en bra undersköterska? Som undersköterska jobbar du med människor i olika situationer som av olika anledningar och på olika sätt behöver din hjälp. Därför är det viktigt att vara förstående, uppmärksam och positiv för att uppmuntra och stödja det friska hos människor.

Vem har ansvar för brukarens journal?

Patientdatalagen anger att all legitimerad personal och den personal som har särskilt förordnande att utöva visst yrke har skyldighet att föra journalanteckningar för varje patient och vid varje kontakt som gäller vård, både avseende utredning och behandling.