:

Hur stort är kalkbrottet i Slite?

Innehållsförteckning:

  1. Hur stort är kalkbrottet i Slite?
  2. Hur många cementfabriker finns i Sverige?
  3. Hur länge har Cementa funnits i Slite?
  4. Vad händer med Cementa på Gotland?
  5. Vad händer med Cementa Slite?
  6. Vad tycker Gotland om Cementa?

Hur stort är kalkbrottet i Slite?

I detta arbete presenteras ett gestaltningsförslag för ett upplevelselandskap vid Västra brottet i Slite, ett 89 hektar stort och 45 meter djupt stenbrott på norra Gotland där det bryts kalksten för cementproduktion.

Hur många cementfabriker finns i Sverige?

År 1928 fanns tio cementfabriker i Sverige. Idag återstår två.

Hur länge har Cementa funnits i Slite?

År 2019 har Cementa funnits i Slite i 100 år. Med ett förnyat täkttillstånd ser företaget en bra start för minst 100 år till. Överst på agendan är hållbarhetsarbetet.

Vad händer med Cementa på Gotland?

Tidigare i år gav Mark- och miljödomstolen Cementa rätt att fortsätta bryta kalksten på Gotland i ytterligare 20 år. I höst 2020 ska ansökan prövas i nästa instans som är Mark- och miljööverdomstolen.

Vad händer med Cementa Slite?

Regeringen fattade den 18 november 2021 beslut om att ge Cementa förlängt tillstånd att bryta kalk i Slite fram till 31 december 2022. ... Cementa ville bryta ur mängden under tre år enligt ansökan till regeringen för att t ex kunna fasa in kalksten från Nordkalk.

Vad tycker Gotland om Cementa?

Cementa menar att påverkan på sjön blir liten men länsstyrelsen anser att det behöver verifieras genom bland annat fältmätningar. – Det är så stora värden som står på spel när det gäller Tingstäde träsk, Gotlands viktigaste allmänna dricksvattentäkt, säger Frida Eklund, grundvattenhandläggare på länsstyrelsen.