:

Hur många anhängare har shia?

Innehållsförteckning:

  1. Hur många anhängare har shia?
  2. Vad är skillnaden mellan sunni och shiamuslimer ?-?
  3. Vilka länder är sunnimuslimer?
  4. Vad är typiskt för sunni?
  5. Vem tror sunnimuslimer på?
  6. Vad gör sunnimuslimer?

Hur många anhängare har shia?

Man uppskattar att omkring 10 % av världens muslimer är shia, vilket motsvarar omkring 215 miljoner shiamuslimer i hela världen. Ungefär 40 procent av alla muslimer i Mellanöstern följer någon typ av shiainriktning.

Vad är skillnaden mellan sunni och shiamuslimer ?-?

En grupp muslimer menade att nästa ledare borde komma från Muhammeds stam Qureish. Denna grupp blev sedemera sunnimuslimer. En annan grupp tyckte att det istället borde vara direkt släktskap som avgör, denna grupp utvecklades till shiiter, eller shiamuslimer.

Vilka länder är sunnimuslimer?

Det vi ser är de främsta företrädarna för de två huvudgrenarna av islam drabba samman. Saudiarabien – landet där de heliga platserna Mecka och Medina ligger – är den tyngsta sunnimuslimska nationen. Iran är samtidigt den mäktigaste shiamuslimska staten.

Vad är typiskt för sunni?

Denna stora riktning inom islam är ingen enhetlig företeelse. Inom sunniislam finns många åsikter om hur den "rätta" formen av islam ser ut, men generellt kan man påstå att sunniter anser att all uppenbarelse och religiös kunskap är fullbordad i och med Koranen och profetens sunna.

Vem tror sunnimuslimer på?

Den fullständiga beteckningen är ahl-al-sunnah wa-al-Jama'ah, traditionernas och samförståndets folk. Sunnis anhängare, sunniter eller sunnimuslimer, omfattar majoriteten av världens muslimer, cirka 90 %. För sunnimuslimer har Muhammed och hans efterträdares handlingssätt och seder extra stor betydelse.

Vad gör sunnimuslimer?

Sunni är en trosinriktning och den största grenen inom islam. Ordet sunni kommer från det arabiska ordet sunna som avser de läror och traditioner som profeten Muhammed predikade. ... För sunnimuslimer har Muhammed och hans efterträdares handlingssätt och seder extra stor betydelse.