:

Vad ska man göra om man har druckit för mycket koffein?

Innehållsförteckning:

  1. Vad ska man göra om man har druckit för mycket koffein?
  2. Varför får du för mycket koffein?
  3. Hur mycket koffein behöver man för att undvika kosttillskott med kaffe och te?
  4. Kan du få överdos av koffein?
  5. Vad är det rekommenderade intaget av koffein per dag?

Vad ska man göra om man har druckit för mycket koffein?

Av för stora mängder koffein kan vem som helst drabbas av obehagliga symptom. Dessa kan yttra sig som exempelvis hjärtklappning, magbesvär eller yrsel. Dricker man någon/några koppar kaffe per dag behöver man inte vara orolig för de nämnda symptomen. Oftast krävs koffein i tillskottsform för att råka ut för detta.

Varför får du för mycket koffein?

  • Om du får i dig för mycket koffein kan du få en lindrig förgiftning vilket kan kännas väldigt obehagligt. Symptom är illamående, kräkningar, diarré och magont. Det kan även ge sömnproblem, ångest, huvudvärk, yrsel och hjärtklappning. Om du får en riktigt stor överdos av koffein kan det leda till förgiftning, vilket kan vara dödligt.

Hur mycket koffein behöver man för att undvika kosttillskott med kaffe och te?

  • Livsmedelsverket råd om koffein är att: gravida bör begränsa mängden koffein till maximalt 200 milligram per dag. Det motsvarar ungefär två till tre koppar kaffe à 1,5 deciliter eller fyra koppar te à 2 deciliter. kosttillskott med koffeinpulver bör undvikas om doseringsmått saknas.

Kan du få överdos av koffein?

  • Symptom är illamående, kräkningar, diarré och magont. Det kan även ge sömnproblem, ångest, huvudvärk, yrsel och hjärtklappning. Om du får en riktigt stor överdos av koffein kan det leda till förgiftning, vilket kan vara dödligt.

Vad är det rekommenderade intaget av koffein per dag?

  • Det motsvarar det rekommenderade intaget av koffein – vilket är 300 milligram per dag. Vissa energidrycker kan innehålla så mycket som 500 milligram koffein i en burk, och bör undvikas av personer med hjärtrytmrubbningar. Däremot är det näst intill omöjligt för en fullt frisk person att bli förgiftad av koffein.