Vad kan en anställd göra om han känner att den tvingas jobba för mycket?
Innehållsförteckning:
- Vad kan en anställd göra om han känner att den tvingas jobba för mycket?
- Hur länge får övertid tas ut?
- När kan arbetsgivaren beordra övertid?
- Vad är extra övertid i kollektivavtal?
- Vad är gränsen för övertid på arbetsplatsen?
Vad kan en anställd göra om han känner att den tvingas jobba för mycket?
– Upplever du för hög arbetsbelastning så ska du i första hand berätta det för din chef. Om ingenting sker kan du gå vidare till ditt arbetsmiljöombud, lokalt om det finns ett sådant eller regionalt om ni inte har något arbetsmiljöombud. Då kommer de att bevaka att arbetsgivaren tar sitt ansvar.
Hur länge får övertid tas ut?
- Övertid. Enligt arbetstidslagen får övertid maximalt tas ut med 48 timmar under fyra veckor eller 50 timmar under en kalendermånad, dock med högst 200 timmar under ett kalenderår. I flera kollektivavtal tillåts ytterligare övertidsarbete.
När kan arbetsgivaren beordra övertid?
- Vid beordrad övertid finns ingen reglerad tid innan som arbetsgivaren måste meddela att det måste utföras övertid. Det kan ske med bara någon timmes varsel. Vid kvälls- eller helgarbete har en arbetsgivare rätt att beordra anställda övertid även så sent som samma dag om det uppstår akuta behov i verksamheten.
Vad är extra övertid i kollektivavtal?
- Allmän övertid är 200 timmar per kalenderår. I kollektivavtalen kan det finnas undantag, men om du inte har kollektivavtal så gäller huvudregeln. Extra övertid kan tas ut utöver allmän övertid. Denna övertid kan vara högst 150 timmar per kalenderår. Om det finns särskilda skäl så kan extra övertid tas.
Vad är gränsen för övertid på arbetsplatsen?
- Om det inte finns något kollektivavtal på arbetsplatsen gäller arbetstidslagens regler för övertid. Det innebär en gräns på maximalt 200 timmar allmän övertid under ett år och högst 50 timmar övertid under en månad. Arbetsgivaren är skyldig att föra övertidsjournal där jourtid, övertid och mertid framgår.