:

Hur räknar man biomassa?

Innehållsförteckning:

  1. Hur räknar man biomassa?
  2. Vad gör biomassa?
  3. Hur bildas biomassa?
  4. Hur mycket grot per ha?
  5. Var är biomassa?
  6. Varför har det namnet biobränsle?

Hur räknar man biomassa?

Energi i ett träd Med 60 % i stam, 20 % i grenar/barr och 20 % i stubbe är den totala biomassan (torrvikt) cirka 670 kg, fördelat på 400 kg stam, 133 kg grenar och 133 kg stubbe. Energivärdet för flis med en fukthalt på 30 % är ungefär 4,9 kWh per kilo torrsubstans. Hela träden kan därför leverera 3300 kWh.

Vad gör biomassa?

En komponent i Vattenfalls koldioxidneutrala energimix är biomassa. Biomassa är ett förnybart energislag vilket innebär att det, när det bränns, bara släpper ut den mängd koldioxid som det har bundit under tillväxtfasen.

Hur bildas biomassa?

Biomassa är organiskt material som kommer från växternas fotosyntes. Vid fotosyntesen bildas, med växternas klorofyll som en ”katalysator”, kolhydrater och syre ur koldioxid, vatten och solenergi. D.v.s. solenergin omvandlas till kemiskt bunden energi.

Hur mycket grot per ha?

Det är ett cirka sju hektar stort område som avverkats och det innebär att mellan 50-100 kubik grot per hektar ska köras ut och läggas upp i vältor.

Var är biomassa?

Ur biologisk synvinkel är allt som lever eller har levt (alltså både växter och djur) biomassa. Men när man pratar om biomassa som förnybar energikälla för elproduktion menar man inte längre levande biomassa som kan användas för energiutvinning. I praktiken betyder detta döda växter som kan eldas.

Varför har det namnet biobränsle?

Biobränslen är ett samlingsbegrepp för bränslen som har det gemensamt att de tillverkas av organiskt material, det vill säga växter, slam från reningsverk eller slaktavfall. Biobränslen fungerar som energibärare ur vilka man kan utvinna energi.