:

Hur mycket energi får jorden från solen?

Innehållsförteckning:

  1. Hur mycket energi får jorden från solen?
  2. Kan man förse hela världen med energi från solceller?
  3. Vilken energi kommer från solen?
  4. Hur lång tid behöver solen lysa på jorden för att motsvara den mängd energi vi behöver globalt under ett år?
  5. Hur får vattenkraft sin energi från solen?
  6. Hur skapas solstrålning och vad består den av?

Hur mycket energi får jorden från solen?

Solenergi är energi som kommer från solens ljus. Det är tack vare solenergin som det finns liv på jorden. Utan värme från solen skulle jorden vara kall, och det är solenergin som driver växternas fotosyntes. Solen strålar ut en effekt på 4·1026 W varav W träffar jorden.

Kan man förse hela världen med energi från solceller?

Sedan några år tillbaka undersöker forskare hur man kan nyttja Saharaöknen för solcellsparker. Hela Sahara är 9 miljoner kvadratkilometer stort. Skulle 18 000 kvadratkilometer, alltså 0,2 procent, tas i anspråk för solceller skulle hela Europa kunna förses med elektricitet.

Vilken energi kommer från solen?

Energi som utvinns ur solens strålar kallas för solenergi. Till solenergi räknas både solproducerad värme och el. Solen är en förnybar energikälla, vilket innebär att energikällan inte tar slut, till skillnad mot kol, olja och naturgas.

Hur lång tid behöver solen lysa på jorden för att motsvara den mängd energi vi behöver globalt under ett år?

På två timmar tar jorden emot lika mycket energi från solen som hela världens befolkning använder under ett år. Det är alltså bara våra möjligheter att fånga den energin på ett hållbart sätt som sätter gränser för hur mycket solenergi vi kan använda.

Hur får vattenkraft sin energi från solen?

På sätt och vis är det solen som driver vattenkraften. Solens strålar värmer ytvattnet i hav och sjöar så att det avdunstar. När vattenångan stiger kyls den av, kondenserar och bildar moln som ger snö och regn. Vattnet som forsar i älvar och åar på väg tillbaka mot hav och sjöar kan användas för att utvinna el.

Hur skapas solstrålning och vad består den av?

Solstrålning är elektromagnetisk strålning. Merparten av energin finns i våglängdsområdet 300 till 4 000 nm och fördelar sig grovt sett med 8 procent i den ultravioletta (UV), 48 procent i den synliga och 44 procent i den nära infraröda (IR) delen av spektrumet utanför jordatmosfären.