:

Hur mycket koldioxid släpps ut per år i Sverige?

Innehållsförteckning:

  1. Hur mycket koldioxid släpps ut per år i Sverige?
  2. Hur mycket koldioxid släpper vi ut?
  3. Hur mycket koldioxid släpper varje människa ut per år?
  4. Hur mycket koldioxid släpper bilar ut i Sverige?
  5. Hur mycket utsläpp står Sverige för i världen?

Hur mycket koldioxid släpps ut per år i Sverige?

Sveriges utsläpp av växthusgaser minskar för långsamt. Sveriges territoriella utsläpp av växthusgaser (utsläpp som uppstår inom Sveriges gränser) var 50,9 miljoner ton koldioxidekvivalenter år 2019, vilket motsvarar en minskning om 2,4 procent jämfört med 2018.

Hur mycket koldioxid släpper vi ut?

Under 2019 uppgick världens totala utsläpp av koldioxid till 38 miljarder ton. Det var en ökning med knappt 1 procent jämfört med 2018. Kina stod för den största ökningen både i procent och antal ton.

Hur mycket koldioxid släpper varje människa ut per år?

De konsumtionsbaserade växthusgasutsläppen för den svenska befolkningen är cirka 9 ton per person och år. Utsläppen från alla sektorer per capita har sjunkit med cirka 20–30 procent från 2008 jämfört med år 2019.

Hur mycket koldioxid släpper bilar ut i Sverige?

Jämfört med 2019 har utsläppen från personbilar minskat med tio procent och uppgick till 9,4 miljoner ton 2020. Utsläppsminskningen beror främst på en minskande biltrafik, som till stor del bedöms ha följt av pandemin.

Hur mycket utsläpp står Sverige för i världen?

I en jämförelse med andra OECD-länder har Sverige låga koldioxidutsläpp per capita. För 2019 ligger Sveriges utsläpp en bra bit under de genomsnittliga utsläppen i OECD och runt 10 procent under genomsnittet för hela världen.