:

Varför använder man plast så mycket?

Innehållsförteckning:

  1. Varför använder man plast så mycket?
  2. Är det billigt att tillverka plast?
  3. Är det farligt att få i sig plast?
  4. Hur mycket väger plast?
  5. Är glas miljövänlig?
  6. Är pappersförpackningar bättre än plast?

Varför använder man plast så mycket?

Siffror för 2017 som är jämförbara med 2010 visar att plastanvändningen i Sverige har ökat med nästan 300 000 ton per år, eller nästan 30 kg mer plast per invånare och år. Största delen av plast som blir avfall går till energiåtervinning eller bränsle inom industrin, väldigt lite materialåtervinns och blir ny plast.

Är det billigt att tillverka plast?

När vi pratar om ”plast” menar vi egentligen en stor grupp av olika material. ... Det plast har gemensamt är att det är lätt, oftast billigt, rostfritt och isolerande.

Är det farligt att få i sig plast?

Det är vanligen ingen risk vid nedsväljning av en litet plastföremål om det passerar ut med avföringen på ett par dygn. Större och vassa föremål kan fastna i matstrupen, framför allt hos små barn. Vid brand eller kraftig upphettning av plast kan giftiga och retande gaser bildas.

Hur mycket väger plast?

Utförande

A: Materialet är svårantändligt och slocknar, sedan det tagits ut ur lågan.
Plast nummerDensitet (kg/dm3)Sannolikt material
Plast nummerDensitet (kg/dm3)Sannolikt material
1,29 - 1,4Polyetentereftalat (PET, termoplastisk polyester)
0,90-0,94Polyeten(PE)eller Polypropen (PP)

Är glas miljövänlig?

- Glasproduktionen förbrukar mycket energi, eftersom produktionen behöver C. Så produktionen är inte miljövänlig. - Mörkt glas är det bästa för att skydda innehållet (som fiskolja, Balansolja etc) från ljus och detta kräver ingredienser (tungmetaller) i glasproduktionen vilket förorenar miljön.

Är pappersförpackningar bättre än plast?

IVL Svenska Miljöinstitutet har gjort en studie i miljöprestanda mellan olika förpackningslösningar. En livscykelanalys mellan plast å ena sidan och papper från BillerudKorsnäs å andra sidan visar att papper har betydligt bättre miljöegenskaper, bland annat 50-70 % lägre utsläpp av växthusgaser.