:

Hur mycket zink behöver en häst?

Innehållsförteckning:

  1. Hur mycket zink behöver en häst?
  2. Varför behöver hästen energi?
  3. Vad händer om hästen får för lite protein?
  4. Hur mycket selen ska en häst ha?
  5. Varför zink till häst?

Hur mycket zink behöver en häst?

Zinkbrist kan också ge håravfall och göra att huden fjällar, det ser ut som svår mjällbildning. En vuxen häst behöver cirka 500 mg zink per dag.

Varför behöver hästen energi?

Stor hästkropp kräver mer energi Hästens basala behov kallas för underhållsbehov. Underhållsbehovet av energi är alltså det energibehov hästen har för att bara vara, stå upp och andas, äta och smälta sitt foder, vara i hage och inte gå upp eller ned i vikt.

Vad händer om hästen får för lite protein?

Brist på protein Hos hästar som inte är dräktiga eller ger di är det vanligaste tecknet på proteinbrist att hästen tappar muskulatur eller har svårt all lägga på sig muskler. I många fall beror dålig muskelsättning på, att hästen tillförs för lite eller fel sorts protein i sin foderstat.

Hur mycket selen ska en häst ha?

För selen gäller kring 0,2mg per 100 kg kroppsvikt och bör inte överstiga 5 mg per 100 kg kroppsvikt och dag.

Varför zink till häst?

Zink ingår i eller aktiverar ett stort antal enzymer, många av dem inblandade i protein- och kolhydratomsättningen. Höga halter av zink finns i huden och pälsen där de behövs för nybildning. Zink är också nödvändigt för att immunförsvaret ska fungera tillfredsställande. Höga halter av zink finns också i ögats iris.