:

Vad händer om man inte jobbar under uppsägningstid?

Innehållsförteckning:

  1. Vad händer om man inte jobbar under uppsägningstid?
  2. Hur lång är uppsägningstiden för en anställd?
  3. Har du inte längre uppsägningstid på din arbetsplats?
  4. Vad innebär en månads uppsägningstid?
  5. Kan du kräva längre uppsägningstid?

Vad händer om man inte jobbar under uppsägningstid?

Utgångspunkten inom arbetsrätten är att du som arbetstagare inte har rätt att avsluta din anställning förrän uppsägningstiden löpt ut. I det fall du säger upp dig och slutar innan uppsägningstiden gör du dig skyldig till ett avtalsbrott.

Hur lång är uppsägningstiden för en anställd?

  • Uppsägningstiden varierar normalt beroende på hur länge man varit anställd. Vanligtvis är uppsägningstiden mellan 1-3 månader när en anställd säger upp sig. Kontrollera vilka uppsägningstider som gäller enligt det kollektivavtal du omfattas av.

Har du inte längre uppsägningstid på din arbetsplats?

  • Om det inte finns kollektivavtal på din arbetsplats och ni inte kommit överens om längre uppsägningstid i ditt anställningsavtal, har du själv en månads uppsägningstid enligt lagen om anställningsskydd (LAS). Uppsägningstiden är då en månad oavsett hur länge du varit anställd och oavsett din ålder.

Vad innebär en månads uppsägningstid?

  • Med exempelvis en månads uppsägningstid menas att om du säger upp dig till exempel den 15 mars, så upphör din anställning vid arbetsdagens slut den 15 april. Om motsvarande datum saknas i efterföljande månad, så löper uppsägningstiden ut den sista dagen i den månaden. Det innebär att om du har en månads uppsägningstid och säger upp dig den 31 ...

Kan du kräva längre uppsägningstid?

  • Arbetstagaren har däremot rätt att kräva en längre uppsägningstid. Om du har varit anställd mer än två år men mindre än fyra år kan du exempelvis kräva två månaders uppsägningstid. Ju längre du har varit anställd, desto längre uppsägningstid kan du kräva. Du måste inte nyttja hela uppsägningstiden men möjligheten finns där.