Hur lång tid kan man leva med bukspottkörtelcancer?
Innehållsförteckning:
- Hur lång tid kan man leva med bukspottkörtelcancer?
- Hur lång tid tar en bukspottkörtelcancermutation?
- Vilka uppgifter har bukspottkörteln?
- Vad är cancer i bukspottkörteln?
- Kan man operera bort cystor i bukspottkörteln?
Hur lång tid kan man leva med bukspottkörtelcancer?
Att drabbas av kronisk inflammation i bukspottkörteln, kronisk pankreatit, innebär samtidigt ökad risk för cancer. Pankreascancer är en av de cancerformer som orsakar flest dödsfall och den siffran stiger. Då patienten fått sin diagnos är överlevnaden i snitt bara ett halvår.
Hur lång tid tar en bukspottkörtelcancermutation?
- I en uppmärksammad studie publicerad hösten 2010 drogs slutsatsen att det i genomsnitt tar över tio år från det att en bukspottkörtelcancermutation uppstår tills en primärtumör bildas, samt ytterligare ett decennium innan patienten avlider av sin sjukdom.
Vilka uppgifter har bukspottkörteln?
- Bukspottkörteln har två viktiga uppgifter. Den ena är att tillverka enzymer och bikarbonat som behövs för matsmältningen. Den andra uppgiften är att tillverka hormonerna insulin och glukagon som är viktiga för kroppens ämnesomsättning och styr sockerhalten i blodet.
Vad är cancer i bukspottkörteln?
- Cancer i bukspottkörteln innebär att en cancertumör har bildats i bukspottkörteln, som också kallas pankreas. Bukspottkörtelcancer kan sprida sig till exempelvis lymfkörtlar, levern, bukhinnan eller lungorna. Det är vanligt att sjukdomen sprider sig i ett tidigt stadium, innan den har börjat ge symtom. Då går det inte att bli av med sjukdomen.
Kan man operera bort cystor i bukspottkörteln?
- Det finns också en viss form av cystor i bukspottkörteln (”mucinösa cystor” och "IPMN") som kan vara förstadier till cancer. De opereras oftast inte bort direkt utan man följer dem med upprepade bildundersökningar och först om de tillväxer rekommenderas operation. Fler cancerdiagnoser i området kring magen.