:

När är det dags att potträna?

Innehållsförteckning:

  1. När är det dags att potträna?
  2. Vill inte gå på pottan?
  3. Vill inte gå på toaletten?
  4. Vill inte kissa?
  5. Vill inte potträna?

När är det dags att potträna?

När är en bra ålder att börja potträna barnet? Det är bra att börja potträna barnet innan hen har börjat gå. Det är viktigt att du som vuxen är motiverad. Barn som går på pottan eller toaletten tidigt kan lättare tömma urinblåsan eller tarmen.

Vill inte gå på pottan?

Testa att hälla lite vatten i pottan och låt ditt barn öva på att hälla ut det i toaletten. På det här sättet involverar du ditt barn att bekanta sig med pottan, vilket kan öka förtroendet för den. Ett annat tips du kan prova är att låta ett syskon eller kanske ett grannbarn demonstrera hur de sitter på pottan.

Vill inte gå på toaletten?

Om barnet vill gå ut från toaletten tas blöjan av. Låt barnet sitta på pottan eller toaletten och bajsa med blöjan på sig. Det blir då svårare för barnet att knipa och hålla emot. ... Om barnet vägrar att bajsa kan man ge ett litet lavemang som gör att bajset kommer och det blir svårt att hålla emot.

Vill inte kissa?

Du kan i vissa fall få hjälp av mediciner som lugnar blåsan. Du kan ha en klocka eller ett larm, som påminner om att du skall kissa om du vill ta ansvar själv och slippa påminnelse från vuxna. Hur lång tid tar det innan jag bli bra? Att lära sig kissa bättre och lugna en ilsken urinblåsa tar lång tid.

Vill inte potträna?

Om barnet säger nej och vägrar potträning ska du inte tvinga det. Stress och press gör ofta att det helt tar stopp för många barn. – Vänta några veckor, prata om pottan och försöka locka barnet med en belöning. Var också uppmärksam på om barnet till exempel har besvär av hård avföring.