:

När blir man godkänd av en bostadsrättsförening?

Innehållsförteckning:

  1. När blir man godkänd av en bostadsrättsförening?
  2. Hur blir man medlem i en bostadsrättsförening?
  3. Hur lång tid tar det för förening att godkänna?
  4. Vad händer om man inte blir godkänd av föreningen?
  5. Vilka är medlemmar i en bostadsrättsförening?

När blir man godkänd av en bostadsrättsförening?

När en bostadsrätt övergår till en ny medlem, genom antingen köp, gåva eller arv, ska denne ansöka om medlemskap i bostadsrättsföreningen. Personen måste alltså bli godkänd som medlem i föreningen innan denne får flytta in.

Hur blir man medlem i en bostadsrättsförening?

Styrelsen i föreningen bestämmer vem som får bli medlem. Om föreningen där du köpt din bostadsrätt vägrar dig inträde kan du vända dig till hyresnämnden och få frågan om medlemskap prövad. Hyresnämnden kan besluta att du får bli medlem om förutsättningarna enligt lagen är uppfyllda.

Hur lång tid tar det för förening att godkänna?

Styrelsen är skyldig att snarast, normalt inom en månad från ansökan, avgöra frågan och ge dig ett besked. Om styrelsen vägrar dig medlemskap blir överlåtelsen ogiltig och säljaren kvarstår som bostadsrättshavare. Om du nekas medlemskap kan du ansöka om prövning hos hyresnämnden.

Vad händer om man inte blir godkänd av föreningen?

I det fall en köpare inte godkänns som medlem i bostadsrättsföreningen och inte heller Hyresnämnden har godkänt medlemskap går köpet åter. Det betyder att överlåtelseavtalet blir ogiltigt och eventuellt betalda belopp eller andra prestationer ska återbäras.

Vilka är medlemmar i en bostadsrättsförening?

normalt vara medlemmar i föreningen, om inte annat är bestämt i stadgarna. I en bostadsrättsförening kan, om inte något annat har bestämts i stadgarna, bostadsrättshavarens make/maka eller sambo vara styrelseledamot eller styrelsesuppleant, även om maken/makan eller sambon inte är medlem i föreningen.