:

Vad kan man göra på Hallands Väderö?

Innehållsförteckning:

  1. Vad kan man göra på Hallands Väderö?
  2. Hur stor är Hallands Väderö?
  3. Får man fiska på Hallands Väderö?
  4. Hur många bor på Hallands Väderö?
  5. Varför heter Hallands Väderö?
  6. Får man fiska i rolfsån?

Vad kan man göra på Hallands Väderö?

Hallands Väderö kan du bada i kristallklart vatten, dyka och snorkla och upptäcka underbara små vikar med vita sandstränder. Ön är också hem till en stor mängd fåglar, runt 63 häckade arter och djurliv utöver det vanliga. Hallands Väderö är en orörd pärla där stillheten inte lämnar någon besökare oberörd.

Hur stor är Hallands Väderö?

Ön är 3 kilometer lång och på det smalaste stället 600 meter bred. Ett platt men skiftande landskap breder ut sig, karga klippor som möter havet och inne i mitten finns en djup, fuktig skog. Ett rikt djurliv med flera arter som bara finns här på Hallands Väderö.

Får man fiska på Hallands Väderö?

Hallands Väderö sticker upp sina gnejsklippor ur Kattegatt som en sista utpost av Hallandsåsen. Människan har använt ön under flera tusen år; jakt, fiske, bete och svinuppfödning. Med sin speciella historia och enorma växt- och djurliv är ön en av de riktigt klassiska sevärdheterna i svensk natur.

Hur många bor på Hallands Väderö?

Ön har flera kulturlämningar som visar att människan vistats på Väderön sen tidig stenålder, bland annat finns 41 lämningar av tomtningar registrerade i Riksantikvarieämbetets fornminnesregister, flertalet klassade som fornlämningar. Idag saknar ön fastboende.

Varför heter Hallands Väderö?

Det finns olika förklaringar till varför ön heter som den gör. En är att ön kan ha hört till Halland en gång i tiden när det var danskt. ... En annan förklaring är att ön är en förlängning av Hallandsåsen, som skiljer Skåne och Halland åt.

Får man fiska i rolfsån?

Rolfsån rinner från Stensjön och mynnar ut i Kungsbackafjorden och är ett av kommunens lax- och öringsfiskevatten. Ett begränsat antal fiskekort, 8 st, säljs per dag under fiskesäsongen 1/4-30/9. Korten gäller för två begränsade sträckor.