:

Vad är Myelinisering?

Innehållsförteckning:

  1. Vad är Myelinisering?
  2. Hur påverkar hjärnan magen?
  3. Vad är Maghjärnan?
  4. Vad gör sympatiska nervsystemet?
  5. Vad gör pannloben?
  6. Hur påverkar tarmfloran hjärnan?
  7. Hur påverkar tarmen hjärnan?

Vad är Myelinisering?

Myeliniseringen är en betydelse- full del av det centrala nervsystemets utveckling. Oligodendrocyten är den cell som förser nervtrådarna med det isolerande myelinet. Det metaboliskt aktiva myelinet utgör bortåt hälften av den vita substansen, som i sin tur utgör cirka hälften av hjärnans volym.

Hur påverkar hjärnan magen?

Det enteriska nervsystemet styr många av mag-tarmkanalens aktiviteter oberoende av hjärnan. Det känner av när vi har ätit och kontrollerar tarmrörelser och blodflödet. Men ENS gör mer än det och har betydelse för flera sjukdomstillstånd som drabbar hela kroppen och som påverkar hur vi mår mentalt.

Vad är Maghjärnan?

Det avancerade nervsystem, som likt en nätstrumpa omsluter den ungefär sju meter långa mag-tarmkanalen, kallas för bukhjärnan. Det har betydligt fler likheter med hjärnan än med det perifera nervsystemet, det system som förbinder hjärnan med kroppens övriga organ.

Vad gör sympatiska nervsystemet?

Det sympatiska nervsystemet påverkar kroppen på följande sätt: Nivån av stresshormonerna adrenalin och noradrenalin ökar. Pulsen ökar. Hjärtat pumpar kraftigare.

Vad gör pannloben?

Den högra främre delen av pannloben reglerar känslor som irritation, ilska, rädsla, sorg eller depression. Den högra delen av pannloben har också del i styrningen av vårt flykt- och kampsvar. Den vänstra motsvarande delen styr över känslor med positiv klang som entusiasm, intresse, nyfikenhet, glädje och lycka.

Hur påverkar tarmfloran hjärnan?

Magen och tarmarna har ett nervsystem som påverkar hjärnan, det sk enteriska nervsystemet. Det styr många av mag-tarmkanalens aktiviteter oberoende av hjärnan, det känner bl a av när vi har ätit och kontrollerar tarmrörelser. Det finns också ett samband mellan tarmfloran, och hjärnan.

Hur påverkar tarmen hjärnan?

Tarmens bakterieflora och hjärna anses av forskare ha ett väldigt starkt samband. Bland annat kommunicerar bakterierna i tarmen med vår hjärna och vårt nervsystem. Forskare har dock samtidigt sett att man genom att tillföra tarmen "goda" bakterier kan förhindra detta.