Vem får lov att använda en halvautomatisk hjärtstartare ute i samhället?
Innehållsförteckning:
- Vem får lov att använda en halvautomatisk hjärtstartare ute i samhället?
- Vad kan man göra efter en hjärnskada?
- Kan hjärtinfarkt vara livshotande?
- Vad är skadorna i hjärnan?
- Vad gör du om du fått en hjärtinfarkt?
Vem får lov att använda en halvautomatisk hjärtstartare ute i samhället?
Svaret på frågan är att vem som helst får använda en hjärtstartare. Hjärtstartarna som finns på arbetsplatser och i offentliga miljöer är lätta att använda och självinstruerande.
Vad kan man göra efter en hjärnskada?
- Förändringarna efter en hjärnskada kan innebära att aktiviteter som förr var självklara nu kan vara svåra eller omöjliga att utföra. En hjärnskada kan ge besvär som minnes- och koncentrationssvårigheter, mental trötthet, sämre motorik, förlamning, talsvårigheter och nedsatt balans.
Kan hjärtinfarkt vara livshotande?
- Vid en hjärtinfarkt kan hjärtat skadas så att det inte klarar att arbeta lika bra som innan. Hjärtinfarkt kan vara livshotande och kräver omedelbar sjukhusvård. Ju tidigare du får vård, desto större är möjligheten att begränsa hjärtinfarktens utveckling.
Vad är skadorna i hjärnan?
- Skador i hjärnan kan antingen vara utspridda eller lokaliserade till avgränsade områden. De omedelbart uppkomna skadorna på nerv- och stödjeceller är svåra att bota. De sekundära skadorna är de vävnadsskador som utvecklas under tiden efter den första, primära skadan och som påtagligt förvärrar hjärnskadan.
Vad gör du om du fått en hjärtinfarkt?
- Behandling. Behandling. Om du fått en hjärtinfarkt behöver kranskärlet som har täppts till av en blodpropp öppnas så snabbt som möjligt så att blodet åter kan passera som det ska. Det görs vanligtvis med en så kallad akut ballongvidgning av kärlen och i vissa fall med ett blodproppslösande läkemedel.