:

När ska man göra bodelning?

Innehållsförteckning:

  1. När ska man göra bodelning?
  2. Är man skyldig att göra bodelning?
  3. Vad är En bodelningsförrättare?
  4. Kan bodelningsförrättare utses av tingsrätten?
  5. Vad är timarvodet för En bodelningsförrättare?

När ska man göra bodelning?

Bodelning kan göras vid en skilsmässa, när ett samboförhållande upphör, när man fortfarande är gift eller när någon i paret dör. Ni kan själva bodela. Om bodelningen ska göras vid en skilsmässa är utgångspunkten vilka egendomar ni hade den dag som tingsrätten tog emot er ansökan om äktenskapsskillnad.

Är man skyldig att göra bodelning?

Måste man göra bodelning vid skilsmässa? Ja, det behöver ni göra. Om ni båda är överens om hur era tillgångar ska delas upp, behöver ni dock inte ta hjälp av någon bodelningsförrättare. Ni kan sköta bodelningen själva om ni vill.

Vad är En bodelningsförrättare?

  • Om det behövs kan en så kallad bodelningsförrättare utses av tingsrätten. Bodelningsförrättarens uppgift är att lösa bodelningen på smidigaste möjliga vis. I den bästa av världar medför inte en bodelning några konflikter. Att konflikter uppstår är dock inte konstigt, ...

Kan bodelningsförrättare utses av tingsrätten?

  • När det är omöjligt att på egen hand komma överens om hur bodelningen ska gå till kan en bodelningsförrättare utses av tingsrätten. Det räcker med att en av makarna skickar in en ansökan om bodelningsförrättare för att en sådan ska utses. Bodelningsförrättaren ska kalla makarna till ett möte i syfte att upprätta ett bodelningsavtal.

Vad är timarvodet för En bodelningsförrättare?

  • En bodelningsförrättare är antingen advokat eller jurist och deras arvoden skiljer sig också åt, på advokatbyråer är timarvodet i allmänhet mellan 1500 kr-2500 kr. Det är också vanligt att bodelningsförrättaren önskar förskottsbetalning för 5-10 h arbete.