:

Hur lång tid tar det att få tillbaka cellprov?

Innehållsförteckning:

 1. Hur lång tid tar det att få tillbaka cellprov?
 2. Kan man ha cellförändringar utan HPV?
 3. Kan man se när man senast tog cellprov?
 4. När kallas man för cellprov?
 5. Hur tar man ett cellprov från livmoderhalsen?
 6. Vad är gynekologiskt cellprov?
 7. Har du inte lämnat cellprov vid 64 års ålder?

Hur lång tid tar det att få tillbaka cellprov?

Om du är kvinna och 23–64 år kommer du regelbundet att kallas för att lämna cellprov. Provtagningen görs hos barnmorska eller gynekolog som tar ett cellprov från livmoderhalsen. 2 Efter att du har lämnat ditt cellprov ska du ett brev med provsvaret inom sex veckor.

Kan man ha cellförändringar utan HPV?

Lätta cellförändringar där provet inte innehåller HPV brukar försvinna av sig själva, utan behandling. Om provet visar förändringar som behöver utredas ytterligare kommer du att få tid hos gynekolog för kompletterande undersökning. Att gå och ta cellprov kan rädda ditt liv!

Kan man se när man senast tog cellprov?

När tog du ditt cellprov senast? Om du är osäker på när du senast var på cellprov eller har missat en kallelse kan du kontakta regionens Kallelsekansli. Du kan även få reda på när du senast tog cellprov hos en barnmorska eller gynekolog.

När kallas man för cellprov?

 • Kvinnor 23-50 år kallas vart tredje år och kvinnor 51-64 år kallas vart femte år. Ett sista prov tas mellan 64 och 70 år, beroende på när senaste provet togs. Om du inte har lämnat cellprov vid 64 års ålder skickas en årlig kallelse upp till 70 års ålder.

Hur tar man ett cellprov från livmoderhalsen?

 • Provet tas när du ligger i en gynekologisk undersökningsstol (ofta kallad gynstol) av en barnmorska. Provtagningen går snabbt, tar ofta bara någon minut, och har som enda syfte att ta ett cellprov från livmoderhalsen. Provet tas med hjälp av en spatel i plast som ser ut ungefär som en glasspinne.

Vad är gynekologiskt cellprov?

 • Ett gynekologiskt cellprov är ett prov som tas från den nedersta delen av livmoderhalsen. Den kallas för livmodertappen och mynnar ut i slidan. Förstora bilden. Cellprovet tas från nedersta delen av livmoderhalsen, på livmodertappen som mynnar ut i slidan. Provet kan tidigt visa om du har cellförändringar. En del cellförändringar kan utvecklas ...

Har du inte lämnat cellprov vid 64 års ålder?

 • Om du inte har lämnat cellprov vid 64 års ålder skickas en årlig kallelse upp till 70 års ålder. Efter 70 års ålder kallas du inte längre till cellprovskontroll. Orsaken till det är att de som då deltagit i gynekologisk cellprovskontroll tidigare i livet, och haft normala cellprover, har mycket liten risk att utveckla cancer.