:

Hur överförs Mycoplasma?

Innehållsförteckning:

  1. Hur överförs Mycoplasma?
  2. Hur sprider sig Mycoplasma?
  3. Vad är orsaken till Mycoplasma?
  4. Hur länge har man Mycoplasma?
  5. Var finns Mycoplasma genitalium i slemhinnorna?
  6. Vad är mykoplasma i underlivet?
  7. Kan mykoplasma behandlas med antibiotika?

Hur överförs Mycoplasma?

Mykoplasma är en bakterie som framför allt finns i slemhinnorna i slidan och urinröret. Bakterien överförs från en person till en annan genom att slemhinnor kommer i kontakt med varandra när man har sex. Bakterien kan också överföras med sperma och slidsekret.

Hur sprider sig Mycoplasma?

Den orsakande mikroorganismen, Mycoplasma genitalium, är en liten bakterie utan cellvägg. Bakterien sprids mellan människor vid samlag.

Vad är orsaken till Mycoplasma?

Den orsakande mikroorganismen, Mycoplasma pneumoniae, är en liten bakterie utan cellvägg. Bakterien sprids från människa till människa. Ingen djurreservoar är känd. Smittan överförs som luftburen droppsmitta och större spridning i samhället förekommer med cirka fyraårsintervaller.

Hur länge har man Mycoplasma?

Smittspridningen är också stor inom familjen. Mottagligheten för smitta är hög i alla åldrar, och genomgången sjukdom ger ingen bestående immunitet. Något kroniskt bärarskap finns inte beskrivet, men man kan utsöndra bakterien i många veckor. Inkubationstiden är ganska lång, två till tre veckor.

Var finns Mycoplasma genitalium i slemhinnorna?

  • Mycoplasma genitalium finns i slemhinnorna i framförallt urinröret och slidan. Bakterien kan också finnas i ändtarmen och i ögonen, men det är ovanligare. Bakterien överförs mellan personer när slemhinnorna kommer i kontakt med varandra när man har sex. Bakterien kan också föras över genom sperma eller slidsekret.

Vad är mykoplasma i underlivet?

  • Mykoplasma i underlivet beror på en bakterie som kan överföras när du har samlag. Vanliga symtom är att det svider när du kissar och att du har flytningar, klåda eller mellanblödningar.

Kan mykoplasma behandlas med antibiotika?

  • Behandling. Mykoplasma med symtom behandlas med antibiotika. Du kan också ha mykoplasma som inte ger symtom. Då behöver den inte alltid behandlas. Diskutera med en läkare om du vet att du har mykoplasma men inte fått symtom av den. Oftast får du ta antibiotika i fem dagar.