:

Hur lågt kalium kan man ha?

Innehållsförteckning:

 1. Hur lågt kalium kan man ha?
 2. Hur mycket kalium kan man äta?
 3. Vilka frukter innehåller mest kalcium?
 4. Kan man få i sig för mycket kalium?
 5. Kan du få behandling om kaliumvärdet är högt?
 6. Vad är kalium för din hälsa?
 7. Har du ett lågt kaliumvärde?

Hur lågt kalium kan man ha?

Referensintervallet för vuxna ligger mellan 3,5 och 5,0 millimol per liter (mmol/L) om värdet mäts i serum. Om kaliumhalten mäts i plasma, ligger referensintervallet oftast mellan 3,5 och 4,5 mmol/L.

Hur mycket kalium kan man äta?

Kalium behövs för kroppens nerv- och muskelfunktion samt för att reglera blodtrycket....Hur mycket kalium behöver vi varje dag?

Kön/Grupp/ÅlderRekommenderat intag
Män och pojkar från 14 år3,5 gram
Gravida och ammande3,1 gram

Vilka frukter innehåller mest kalcium?

Mejeriprodukter innehåller kalcium som är lätt för kroppen att ta till sig och är även rika på protein och spårämnen som är bra för benhälsan. Fisk med mjuka ben, som sardiner och lax är också bra kalciumkällor, liksom grönsaker som broccoli, grönkål och bok choy, och nötter, apelsiner, aprikoser och torkade fikon.

Kan man få i sig för mycket kalium?

 • Kan man få i sig för mycket kalium? Ett långvarigt högt kaliumintag kan påverka hjärtfunktionen hos individer med nedsatt njurfunktion. Kosttillskott kan bidra till ett för högt intag vilket kan leda till hyperkalemi, ett livsfarligt tillstånd som orsakar rubbningar i hjärtrytmen vilket i sin tur kan utgöra en risk för hjärtstillestånd.

Kan du få behandling om kaliumvärdet är högt?

 • Om ditt kaliumvärde är högt kan du få behandling. Vilken behandling du får beror på vad som orsakar det höga värdet. Ibland kan det räcka att undvika mat som innehåller kalium för att kaliumvärdet ska sänkas. Några exempel på mat som innehåller mycket kalium är nötter, choklad, citrusfrukter och banan.

Vad är kalium för din hälsa?

 • Kalium motverkar hjärt-kärlproblem och är viktig för energi-produktionen, blodsockret, nerverna och musklernas funktion. Kalium är betydande för ben-stommen, tarmfunktionen och njurarna bland annat. Som en av de mest förekommande mineralerna i kroppen spelar kalium mycket en viktig roll för din hälsa.

Har du ett lågt kaliumvärde?

 • Den vanligaste orsaken till ett lågt kaliumvärde är att du behandlas med en viss typ av läkemedel. Det handlar framför allt om vissa vätskedrivande läkemedel som till exempel furosemid. Andra orsaker till låga kaliumvärden kan vara att du har förlorat salter, till exempel om du har haft kraftiga diarréer eller kräkningar.