:

Varför infördes skolplikt?

Innehållsförteckning:

  1. Varför infördes skolplikt?
  2. Vilka länder har skolplikt?
  3. Varför infördes grundskolan?
  4. Varför startade skolan?
  5. Vad gäller skolplikt i Sverige?
  6. Vad är skolplikt för barn i Sverige?
  7. Vad innebär skolplikt och rätt till utbildning?

Varför infördes skolplikt?

Skolplikt har gällt i Sverige sedan folkskolestadgan infördes 1842. På sin tid var det en viktig reform för att säkerställa att hela befolkningen fick rätt till åtminstone en grundläggande utbildning, och att barn inte kunde tas ur skolan för att sättas i arbete.

Vilka länder har skolplikt?

Skolplikt innebär en lagstadgad skyldighet för barn inom ett visst åldersintervall att låta sig undervisas i grundskola. I många andra länder, såsom Finland, har man valt läroplikt istället för skolplikt.

Varför infördes grundskolan?

Tanken med grundskolan var att alla elever skulle gå i samma sorts skola, med samma läroplan (Lgr 62). ... I och med den nya läroplanen som kom 1969 (Lgr 69) slopades uppdelningen i nian, och istället infördes ett högstadium som var sammanhållet för alla.

Varför startade skolan?

Skolan främsta uppgift var att förbereda för studier vid universitetet. Den äldsta domkolan är Katedralskolan i Lund som grundades år 1085 genom en donation av Knut den helige av Danmark. Domskolorna kan ses som ursprunget till det svenska allmänna läroverket.

Vad gäller skolplikt i Sverige?

  • I Sverige gäller skolplikt enligt lag alla personer som är bosatta i Sverige. Skolgång i grundskolan är sedan 1962 obligatorisk för alla barn i åldern sex till sexton år (för de allra flesta).

Vad är skolplikt för barn i Sverige?

  • Enligt lag har alla personer som är bosatta i Sverige skolplikt. Det betyder att, sedan 1972, grundskolans nio år är obligatoriska för alla barn. Från hösten det år barnet fyller sju till det år det fyller sexton år skall barnet alltså gå i skolan.

Vad innebär skolplikt och rätt till utbildning?

  • Skolplikt innebär att barn ska delta i skolans verksamhet. Rätt till utbildning innebär att barn har rätt till kostnadsfri utbildning. Här kan du läsa om vad reglerna säger om skolplikt och rätten till utbildning.