:

Hur länge gäller teoriprovet 2020?

Innehållsförteckning:

  1. Hur länge gäller teoriprovet 2020?
  2. Hur mycket över hastigheten får man köra prövotid?
  3. Får man ny prövotid?
  4. När börjar prövotid?
  5. Vad gäller efter prövotiden?
  6. Vad gäller under prövotiden?

Hur länge gäller teoriprovet 2020?

Kunskapsprovet för behörighet B (personbil) är giltigt i fyra månader. Kunskapsprovet för övriga behörigheter är giltigt ett år från provdatum.

Hur mycket över hastigheten får man köra prövotid?

Att köra i över 25 km/h över hastighetsgränsen på en väg med hastighetsbegränsningen 40 km/h eller mer är alltså inte en ringa hastighetsöverträdelse och kan således medföra körkortsingripande. Vanligen utfärdas, dock, enbart en varning då man kört i 25-30 km/h över hastighetsbegränsningen.

Får man ny prövotid?

Om ditt körkort blivit återkallat under prövotiden måste du bland annat göra ett nytt förarprov innan ett nytt körkort kan utföras (se 5 kap. 14 § första stycket och 15 § första stycket KKL). Det innebär att du kommer att en ny prövotid på 2 år efter godkänt förarprov (se 3 kap. 18 § KKL).

När börjar prövotid?

Under de första 2 åren som körkortsinnehavare har du en så kallad prövotid. Det innebär att Transportstyrelsen under denna period tar hårdare på eventuella trafikförseelser samt att du om du mot förmodan skulle får ditt körkort indraget behöver klara förarprovet på nytt.

Vad gäller efter prövotiden?

Regler som gäller även efter prövotiden Skulle du hamna i en kontroll utan körkort kan du få böter, så se till att alltid ha det med dig. Vissa trafikförseelser anses extra allvarliga och leder till att ditt körkort blir indraget även efter att prövotiden gått ut. De vanligaste är: Du har kört vårdslöst i trafiken.

Vad gäller under prövotiden?

Alla nyblivna körkortstagare i Sverige får en prövotid på två år. Prövotid innebär att om du under denna tvåårsperiod gör dig skyldig till någon förseelse som leder till att körkortet återkallas, måste du göra ett nytt körkortsprov (kunskapsprov och körprov) innan ett nytt körkort kan tillverkas.