:

Är alla skillnader i vården ojämlik vård?

Innehållsförteckning:

  1. Är alla skillnader i vården ojämlik vård?
  2. Hur kan man identifiera omotiverade väsentliga skillnader i vården?
  3. Vad utgör risker för ojämlik vård?
  4. Var i samhället ligger ansvaret för att alla får likvärdig vård?
  5. Vilka söker mest vård?
  6. Vem har ansvar för att alla ges möjlighet till vård på lika villkor?

Är alla skillnader i vården ojämlik vård?

Det finns många skillnader i vårdenalla är inte ojämlik vård. Tvärtom är vissa skillnader en förutsättning för jämlik vård. Ett exempel på en sådan skillnad är när en patients tidigare medicinering gör att den bör få andra läkemedel än en annan patient, för att undvika skadliga läkemedelsinteraktioner.

Hur kan man identifiera omotiverade väsentliga skillnader i vården?

En skillnads väsentlighet utgår från kriterier om skillnadens storlek och effekt. Bedömningarna baseras på publicerade rapporter, vetenskapliga artiklar, bearbetning av statistik samt intervjuer med områdesexperter.

Vad utgör risker för ojämlik vård?

Av rapporten framgår bland annat att vissa riskfaktorer för hälsan, såsom rökning och alkohol, överlag är små i Sverige. ... Många riskfaktorer är också vanligare bland låginkomsttagare och lågutbildade, vilket bidrar till socioekonomiska skillnader när det gäller hälsa och medellivslängd.

Var i samhället ligger ansvaret för att alla får likvärdig vård?

Målet för hälso- och sjukvården är en god hälsa och en vård på lika villkor för hela befolkningen. Vården ska ges med respekt för alla människors lika värde och den enskilda människans värdighet. Den som har det största behovet av hälso- och sjukvård ska ges företräde till vården (3 kap 1 §, HSL).

Vilka söker mest vård?

Kvinnor konsumerar 20 procent mer hälso- och sjukvård jämfört med män. En stor del av dessa merkostnader beror på vård i samband med att kvinnor föder barn. Ytterligare en del kan förklaras av kvinnors högre sjukvårdsanvändning vid psykisk ohälsa och sjukdomar i muskler och leder.

Vem har ansvar för att alla ges möjlighet till vård på lika villkor?

Landstinget ska erbjuda öppen vård åt dem som omfattas av ett annat landstings ansvar för hälso- och sjukvård. Dessa patienter omfattas inte av landstingets vårdgaranti. I övrigt ska vården ges på samma villkor som dem som gäller för de egna invånarna.