:

Kan man splitta en HDMI kabel?

Innehållsförteckning:

  1. Kan man splitta en HDMI kabel?
  2. Hur mycket är en HDMI Standard-kabel?
  3. Vilka HDMI-kablar kan du använda?
  4. Vad är skillnaden mellan Displayport och DVI/HDMI?
  5. Vad är skillnaden mellan HDMI och DVI Single-Link?

Kan man splitta en HDMI kabel?

En HDMI-splitter används för att dela upp HDMI-signalen från en källa till två eller flera mottagare. Ett vanligt användningsområde är då man vill titta på bilden från en digitalbox på två TV-apparater i olika rum. Splittern är även bra då man installerat en TV och en projektor i samma rum.

Hur mycket är en HDMI Standard-kabel?

  • En HDMI Standard-kabel kan visserligen klara mer än 2,25 Gb/s, men det finns inget krav som säger att den måste kunna det. Det innebär att vissa HDMI Standard-kablar klarar att överföra Full HD-upplöst video felfritt medan andra inte gör det. Det beror både på hur ”överdimensionerad” HDMI Standard-kabeln är och hur lång den är.

Vilka HDMI-kablar kan du använda?

  • Kontakter. Det finns tre olika kontakter som HDMI-kablar kan använda. De kallas vanligtvis HDMI, Mini-HDMI och Micro-HDMI. De tekniska namnen för samma kontakter är HDMI typ A, HDMI typ C respektive HDMI typ D. HDMI typ A, typ C och typ D (sett från vänster).

Vad är skillnaden mellan Displayport och DVI/HDMI?

  • Sätten som Displayport och DVI/HDMI skickar bildsignalen är visserligen helt olika, men Displayport-utgångar klarar av att mata ut en DVI/HDMI-signal på Displayport­stiften. Sedan krävs det bara en passiv adapter för att göra om kontakten till en DVI- eller HDMI-kontakt.

Vad är skillnaden mellan HDMI och DVI Single-Link?

  • HDMI är den vanligaste anslutningen på TV-apparater, men är även vanlig på skärmar och datorer. HDMI är i grunden samma signal som DVI single-link och hade i grundutförandet samma maxupplösning. HDMI stödjer inte dual-link och därför ger en övergång mellan DVI och HDMI samma maxupplösning som DVI single-link.