:

Hur lång tid tar det att få mask?

Innehållsförteckning:

  1. Hur lång tid tar det att få mask?
  2. Hur länge kan man ha springmask utan att märka det?
  3. Vad är en springmask?
  4. Kan springmask ge symtom?
  5. Hur lång är inkubationstiden för smitta?

Hur lång tid tar det att få mask?

Livscykeln hos en springmask från ägg till vuxen mask kan pågå över en månad. Äggen kan överleva utanför kroppen i flera veckor. När äggen kommer in i munnen utvecklas de sedan under 3–4 veckor till vuxna maskar i mag-tarmkanalen. Springmasken lägger sedan nya ägg runt ändtarmsöppningen innan den dör.

Hur länge kan man ha springmask utan att märka det?

Springmask behöver inte ge några symptom alls om det är en lindrig infektion. Då kan man ha springmask utan att märka det. Om man får besvär så är de vanligast med klåda och irritation.

Vad är en springmask?

  • Springmask är en vanlig men ofarlig tarmparasit. Det tydligaste symtomet är att det kliar i rumpan, framför allt på kvällen och på natten. Behandlingen består av läkemedel och att vara noggrann med hygienen. Springmask är vanligast hos barn, men även vuxna kan få springmask.

Kan springmask ge symtom?

  • Springmask behöver inte ge några symtom om det är en lindrig infektion. Det gör att man kan ha springmask utan att märka det. De vanligaste symtomen på springmask hos vuxna och barn är annars de som beskrivs nedan. Det kliar intensivt i ändtarmsöppningen. Det kliar oftast mest på kvällen och natten.

Hur lång är inkubationstiden för smitta?

  • Inkubationstid är den tid som går från smitta till uppträdande av de första symtomen. Sjukdomens inkubationstid har uppskattats vara 1–14 dagar, i medeltal cirka 4–5 dagar.