:

Hur lång tid får en LSS utredning ta?

Innehållsförteckning:

  1. Hur lång tid får en LSS utredning ta?
  2. Hur många ärenden har en LSS-handläggare?
  3. Hur ser en LSS utredning ut?
  4. Hur LSS?
  5. Vad avgör att en person får insatser enligt LSS?
  6. Vilka insatser kan man få enligt LSS?
  7. Vad är ett LSS beslut?
  8. Vad är avlösarservice i hemmet?

Hur lång tid får en LSS utredning ta?

Med utredningstid menas den tid det tar för en ansökan från det den inkommit till dess det finns ett beslut som nått den sökande. Utredningstiden ska som längst vara 3 månader för LSS-beslut. När det gäller SoL ärenden skall utredningstiden inte överstiga 3 veckor.

Hur många ärenden har en LSS-handläggare?

Tillsynen omfattar en granskning av 481 ärenden som rör både barn och vuxna som har sökt insatserna kontaktperson, avlösarservice, ledsagarservice och/eller korttidsvistelse. Även intervjuer med ledning och personal samt enkätsvar från enskilda som har ansökt en insats är underlag för rapporten.

Hur ser en LSS utredning ut?

En utredning handlar om att ställa frågor och skaffa sig en helhetsbild av såväl behov av stöd och hjälp som resurser och förmågor hos den enskilde. Det innebär att man tillsammans med den enskilde och eventuellt dennes företrädare och anhöriga tar reda på hans eller hennes behov och önskemål.

Hur LSS?

Om du har en funktionsnedsättning och behöver stöd och service enligt LSS måste du själv ansöka om det. Du som är under 15 år, eller inte kan söka själv, kan få hjälp av en vårdnadshavare, god man, förmyndare, förvaltare eller framtidsfullmaktshavare att göra det.

Vad avgör att en person får insatser enligt LSS?

För att få insatser utifrån lagen ska den sökande omfattas av lagens personkrets och ha behov av den sökta insatsen. Rätten gäller om behovet inte tillgodoses på annat sätt. Syftet med lagen och insatserna är att personer som omfattas av lagen uppnår jämlikhet i levnadsvillkor och full delaktighet i samhällslivet.

Vilka insatser kan man få enligt LSS?

Insatserna avlösarservice, korttidstillsyn, korttidsvistelse, boende i familjehem eller i bostad med särskild service för barn, ungdomar eller vuxna omfattar också omvårdnad. Omvårdnad innebär att man får det stöd och den hjälp man behöver i det dagliga livet och här ingår även att känna trygghet och säkerhet.

Vad är ett LSS beslut?

LSS är en rättighetslag som ska garantera personer med omfattande och varaktiga funktionshinder goda levnadsvillkor, att de får den hjälp de behöver i det dagliga livet och att de kan påverka vilket stöd och vilken service de får. Målet är att den enskilde får möjlighet att leva som andra.

Vad är avlösarservice i hemmet?

Avlösarservice innebär att en person tillfälligt övertar omvårdnaden av en person som i annat fall vårdas av eller får stöd av närstående i hemmet. Denna verksamhet bedrivs i personens egna hem. Denna insats ska inte förväxlas med avlösarservice enligt socialtjänstlagen (SoL).