:

Har du skuldsanering?

Innehållsförteckning:

  1. Har du skuldsanering?
  2. Vad är reglerna för skuldsanering?
  3. När avslutas Skuldsaneringen?
  4. Vad är skuldsanering hos Kronofogden?
  5. Hur kan Kronofogden pröva din ansökan om skuldsanering?

Har du skuldsanering?

Du som har skuldsanering betalar en del av dina skulder under några år. När du är klar har du inte längre kvar skulderna som ingick i skuldsaneringen. Skuldsanering är till för dig som har skulder du inte kan betala på egen hand under överskådlig tid. Det är inte en lösning på tillfälliga betalningsproblem.

Vad är reglerna för skuldsanering?

  • Då det kommer till skuldsanering regler finns det en del strikta sådana. Man måste leva på existensminimum, eller förbehållsbelopp som det också kallas. Detta är en förutsättning för att kunna betala av så mycket av skulderna som möjligt. Man får heller inte lov att ändra sina levnadsvillkor under de år man skuldsaneras.

När avslutas Skuldsaneringen?

  • Skuldsaneringen avslutas fem år efter den dag som skuldsaneringsbeslutet fattades. Om det finns en betalningsplan som löper efter den dagen upphör skuldsaneringen istället samma dag som den sista inbetalningen ska göras.

Vad är skuldsanering hos Kronofogden?

  • Vid en skuldsanering är du skuldfri efter 5 år om du inte dragit på dig nya skulder. Får du skuldsanering hos Kronofogden syns detta på en kreditupplysning under hela 5-årsperioden. Skuldfinansiering däremot är ett privat lån utan myndighetsinblandning.

Hur kan Kronofogden pröva din ansökan om skuldsanering?

  • Kronofogden prövar om du uppfyller skuldsaneringslagens krav för att få en skuldsanering. Om din ansökan blir godkänd kommer ett förslag till skuldsanering att skickas till dem du är skyldig pengar. Om någon av dem säger nej till förslaget kan Kronofogden ändå besluta om skuldsanering för dig.