:

Vad beror låg maxpuls på?

Innehållsförteckning:

  1. Vad beror låg maxpuls på?
  2. Kan maxpulsen påverkas?
  3. Vad påverkar Arbetspulsen?
  4. Vad beror det på att man har hög maxpuls?
  5. Har vältränade högre maxpuls?
  6. Är det farligt med för hög puls?
  7. Vad händer med pulsen när man blir äldre?

Vad beror låg maxpuls på?

Ser man till forskning är det nämligen så att maxpulsen i princip bara verkar bero på gener. Den kan sänkas något pulsslag på grund av träning men i princip förändras den bara med ålder. Ju äldre du blir desto lägre maxpuls får du.

Kan maxpulsen påverkas?

Maxpulsen är genetisk och minskar med stigande ålder men inte lika mycket med regelbunden träning. Utifrån maxpulsen räknar du dina pulszoner och avgör vilken procentuell ansträngningsnivå du bör ligga på beroende på hur du vill träna.

Vad påverkar Arbetspulsen?

Minutvolymen påverkas av två saker; hjärtfrekvens och mängden blod som hjärtat kan pumpa i ett slag (slagvolym). Ett stort hjärta kan pumpa mycket blod i varje slag, och behöver därför inte slå så många slag varje minut för att leverera fem liter (se räkneexempel nedan).

Vad beror det på att man har hög maxpuls?

Den maximala pulsen som uppnås vid ansträngning kallas maxpuls. Detta högsta antal slag som ditt hjärta kan slå är också individuellt och till viss del genetiskt. Till skillnad från vilopuls så säger maxpuls inte jättemycket om huruvida du är vältränad eller inte. Rent generellt sjunker även maxpulsen med åldern.

Har vältränade högre maxpuls?

Därför har vältränade personer lägre puls i vila jämfört med otränade personer. Under maximalt arbete skiljer sig däremot inte pulsen åt. Maxpulsen ligger på ungefär 220 slag minus ålder, det vill säga en 30-åring har en maxpuls cirka 190 slag per minut.

Är det farligt med för hög puls?

En normal vilopuls hos vuxna brukar ligga mellan 60-80 slag per minut. Om du har mindre än 50 slag/minut räknas det som låg puls, det vill säga bradykardi. Har du en puls på över 100 slag/minut är det hög puls eller så kallad takykardi.

Vad händer med pulsen när man blir äldre?

Vid minskad blodvolym, som till exempel vid stora vätskeförluster eller blödningar, minskar det venösa återflödet till hjärtat. Detta ger en minskad slagvolym och en mindre fyllig puls perifert.