:

Hur lätt smittar munherpes?

Innehållsförteckning:

  1. Hur lätt smittar munherpes?
  2. Kan herpes smittar när man inte har blåsor?
  3. Hur fort smittar herpes i underlivet?
  4. Måste man berätta om könsherpes?
  5. Kan man bli av med herpes i underlivet?

Hur lätt smittar munherpes?

Munherpes överförs genom att huden eller slemhinnan i munnen kommer i kontakt med vätska från herpesblåsorna. Det händer oftast genom pussar och kyssar. Risken att få eller ge någon munherpes är störst när en person har munsår med blåsor, men munherpes kan överföras annars också.

Kan herpes smittar när man inte har blåsor?

Herpes smittar mest i samband med symptom, men är man bärare av viruset kan man även smitta när man är besvärsfri. Det vanligaste är att man blir smittad av en person som inte har aktuella besvär. Kondom ger ett bra skydd mot smitta även om detta inte är 100-procentigt.

Hur fort smittar herpes i underlivet?

Första gången du får herpes Symtomen visar sig oftast mellan tre och sju dygn efter att viruset har överförts. De flesta som får herpes i underlivet har inga eller så lindriga symtom att de inte märker av infektionen. Det börjar ofta med att du får ont i huden eller slemhinnorna runt könsorganet.

Måste man berätta om könsherpes?

Det är bra att använda kondom eller slicklapp när du har en ny partner. När det känns rätt kan du sen berätta att du har herpes. Ni kan sen tillsammans välja om, och i så fall hur, ni vill skydda er. Du kan ha herpesviruset under lång tid innan det eventuellt ger symtom.

Kan man bli av med herpes i underlivet?

Herpes är väldigt vanligt. Herpes beror på ett virus som kan ge blåsor och sår i underlivet. Viruset överförs framför allt vid sex. Du kan inte bli av med viruset, men symtomen kan lindras med mediciner.