:

Hur läser man av NCS kod?

Innehållsförteckning:

  1. Hur läser man av NCS kod?
  2. Vilken NCS kod har svart?
  3. Vad betyder Yi färgkod?
  4. Hur kom NCS systemet till?
  5. Vad menas med kulörta färger?
  6. Vad är Greige för färg?
  7. Hur ser färgen antracit ut?

Hur läser man av NCS kod?

De två första siffrorna i NCS-numret anger graden av svarthet och de två andra kulörthet. Är de två första låga har vi en ljus färg och är de höga är det en mörk. De två andra visar var i färgtriangeln färgen hamnar vad gäller kulörthet, hur färgstark färgen är.

Vilken NCS kod har svart?

S 0300-N är vit och följs av S 0500-N, S 1000-N, S 1500-N osv till S 9000-N som är svart.

Vad betyder Yi färgkod?

Sifferkoden vid varje kulör berättar om hur kulören är uppbyggd. Kulörtonerna är organiserade i en cirkel mellan elementarkulörerna gult (Y), rött (R), blått (B) och grönt (G). G10Y är en grön kulör med 10 % gulhet medan G60Y är grönt med 60 % gult (vilket gör kulören mer gul än grön).

Hur kom NCS systemet till?

1611: Den första kända färgrymden i världen publicerades av Aron Sigfrid Forsius i sin bok ”Physica”, och senare kom att inspirerade vetenskapsmännen i deras senare forskning om NCS och NCS Colour Space. 1874: Ewald Hering formulerar teorin om “natural order system”, färgperception vilket kom att bli grunden till NCS.

Vad menas med kulörta färger?

Kulör[redigera | redigera wikitext] Inom byggnadsbranschen används ofta ordet kulör för färg som synintryck (gul, vit, brun etc.) medan färg används för materialet färg (målarfärg). I andra sammanhang skiljer man mellan kulörta och okulörta färger, där vitt, grått och svart är okulörta.

Vad är Greige för färg?

GRÅTT + BEIGE = GREIGE Greige är trendfärgen som varken är grå eller beige – utan en perfekt blandning av båda två. Vi på Nordsjö är väldigt förtjusta i denna kombination, då Greige inger en mjuk och sofistikerad, men också en exklusiv känsla på väggarna.

Hur ser färgen antracit ut?

Inte lika delikat och ömt som vitt, inte lika hårt och absorberande som svart. Antracit är ett mycket populärt kulörval i hemmen, eftersom det passar bra till många olika färgkombinationer. Den mörkgrå färgen är neutral och balanserad samtidigt som det är en färg som fortfarande märks när man kommer in i rummet.