:

Får man äga en kameleont i Sverige?

Innehållsförteckning:

  1. Får man äga en kameleont i Sverige?
  2. Var lever en kameleont?
  3. Får man ha en kameleont?
  4. Hur man tar hand om en kameleont?
  5. Kan man köpa en kameleont?

Får man äga en kameleont i Sverige?

Kameleonter är upptagna på CITES B-lista, vilket innebär att de måste säljas tillsammans med ett intyg som garanterar deras ursprung.

Var lever en kameleont?

De lever i Gamla världen och huvudsakligen i Afrika. Det finns 288 beskrivna kameleontarter (2004) och ett stort antal tillhör släktet Chamaeleo. Nästan hälften av dessa arter finns på Madagaskar. De äter insekter, men stora arter kan också äta både fåglar och mindre däggdjur.

Får man ha en kameleont?

jordbruksverket ska hanar som är större än 50 cm ha en bur på 1 x 120 cm. Om du planerar att ha mer än en kameleont så måste du ha ett eget terrarium för varje djur. De ska inte ens få ha synkontakt med varandra. Kameleonter är mycket revirbevakande och blir lätt stressade av synkontakt med andra kameleonter.

Hur man tar hand om en kameleont?

Kameleonten är anpassad för att leva i ganska hög värme dagtid, med ett rejält fall av temperaturen nattetid. Temperaturen i terrariet bör medge att en temperaturgradient bildas. Det ska inte vara samma temperatur överallt i terrariet. I naturen blir det vanligen varmare ju högre upp i ett träd ödlan befinner sig.

Kan man köpa en kameleont?

Vänligen läs igenom detta om du funderar på att skaffa en kameleont. Självklart kräver kameleonter tid, speciellt om du köper en liten bebis. Beroende på art så kräver terrariet tid också, regn, rensning, mat, osv. Allt för ofta ser man kameleonter som säljes på Blocket eller liknande på grund av "tidsbrist".