:

Kan en svensk bli same?

Innehållsförteckning:

  1. Kan en svensk bli same?
  2. Är en same svensk?
  3. Vem kan räkna sig som same?
  4. Har samerna rösträtt?
  5. Vem får rösta till sametinget?
  6. Är samer Sveriges ursprungsbefolkning?

Kan en svensk bli same?

Du ska ha fyllt eller fylla 18 år på valdagen och vara svensk medborgare. Bestämmelser om rösträtt och den samiska röstlängden finns i Sametingslagen ().

Är en same svensk?

Samerna utgör nationell minoritet i Norge, Sverige och Finland. Samiska varieteter har status som minoritetsspråk i Sverige och delar av Finland och Norge, och är officiellt språk i 19 svenska så kallade förvaltningskommuner för samiska som minoritetsspråk.

Vem kan räkna sig som same?

Samerna har juridisk status som urfolk i Sverige. Den person som uppfattar sig som same och har eller har haft samiska som språk hemma. Det går också bra om dina föräldrar, far- eller morföräldrar har eller har haft samiska som språk i hemmet eller om du har en förälder som är upptagen i röstlängden till sametinget.

Har samerna rösträtt?

Samer fick – som andra svenska medborgare – allmän rösträtt 1918/21.

Vem får rösta till sametinget?

För rösträtt krävs registrering i särskild röstlängd. I denna tas upp den same som anmält sig till valnämnden och som är svensk medborgare och som på valdagen fyllt eller fyller 18 år, eller är utländsk same och har varit folkbokförd i Sverige tre år i följd före valdagen.

Är samer Sveriges ursprungsbefolkning?

Samerna uppfyller därmed kriterierna för ett urfolk. Detta har även bekräftats av riksdagen som år 1977 uttalade att samerna är ett urfolk som har folkrättsliga krav på en kulturell särbehandling i Sverige.