:

Kan man sola med kortison?

Innehållsförteckning:

  1. Kan man sola med kortison?
  2. Vad är biverkningar med kortisonbehandling?
  3. Vad innehåller en kortisonspruta?
  4. Vad är hög dos av kortison?
  5. Hur många milligram kortison per dag?

Kan man sola med kortison?

Behandling med kortison(krämer, tabletter eller injektioner) i sig leder inte till någon känd biverkning i form av ökad känslighet för solljus. Däremot kan långtidsbehandling med kortison ge en tunnare och därmed känsligare hud.

Vad är biverkningar med kortisonbehandling?

  • Många associerar kortisonbehandling med biverkningar som viktökning, ”månansikte” och tunn skör hud med blodutgjutelser. Detta är biverkningar som blir tydliga efter långtidsbehandling med höga kortisondoser i tablettform. Detsamma gäller för benskörhet (osteoporos).

Vad innehåller en kortisonspruta?

  • En kortisonspruta innehåller mycket begränsade mängder kortison, och kortisonet verkar först och främst där det injiceras. Men, för att vara på den säkra sidan, begränsas antalet kortisoninjektioner man bör får under en given period. Experterna är dock oeniga om var gränserna bör ligga.

Vad är hög dos av kortison?

  • Som hög dos räknas mer än 100 milligram per dag. Det är viktigt att du tillsammans med läkaren väger risken för biverkningar mot fördelarna med behandlingen. Vid många sjukdomar har kortison en mycket bra effekt, ibland är det till och med livräddande.

Hur många milligram kortison per dag?

  • Som hög dos räknas mer än 100 milligram per dag. Det är viktigt att du tillsammans med läkaren väger risken för biverkningar mot fördelarna med behandlingen. Vid många sjukdomar har kortison en mycket bra effekt, ibland är det till och med livräddande. Tabletter, kapslar och sprutor i blodkärl eller muskel.